ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU OLAN ÇOCUKLARDA HİPONATREMİ VE UYGUNSUZ ANTİDİÜRETİK HORMON SALGILANMASI SENDROMUNUN SIKLIĞI - YILDIZ, HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Alt solunum yolu enfeksiyonları (ASYE), özellikle gelişmekte olan ülkelerde en önemli morbidite ve mortalite nedenidir. Hiponatremi günlük klinik uygulamalarda en sık karşılaşılan elektrolit bozukluğudur. Oluşan hiponatreminin de en sık sebebi uygunsuz antidiüretik hormon salgılanması sendromudur (UAHSS). UAHSS'nin sebepleri arasında pnömoni, bronşit ve bronşiyolit yer almaktadır. Bu çalışmadaki amacımız ASYE'li hastalarda UAHSS'ye sekonder gelişen dilüsyonel hiponatremi prevalansını, ASYE'li hiponatremik hastalarda UAHSS için risk faktörlerini ve ASYE'nin kliniği ile UAHSS arasındaki ilişkiyi incelemektir.Çalışmamıza ASYE tanısı almış hiponatremili 100 hasta alındı. ASYE'li olgular fizik muayene ve radyolojik verilerine göre klinik değerlendirilmeleri yapıldı. Tüm olguların serum, idrar osmolaliteleri ile birlikte serum ve idrar elektrolitlerine bakıldı.Olgularımızın 41'i (%41) kız ve 59 (% 59)'u erkekti. Yaşları 1 ay ile 209 ay arasında değişmekteydi. Olguların 45 (% 45)'i akut bronşiyolit, 44 (% 44)'ü pnömoni ve 11 (%11)'i de akut bronşit tanılı olgulardı. Olguların 80 (% 80)'ninde hafif hiponatremi, 18 (% 18)'inde orta derece hiponatremi ve 2 (% 2)'sinde ise ağır hiponatremi mevcuttu. Hiponatremili olgularımızın 34 (% 34)'ünde UAHSS pozitif tespit edildi. UAHSS'li 34 olgunun 11 (% 32)'inde pnömoni, 18 (% 53)'inde akut bronşiyolit ve 5 (% 15)'inde ise de akut bronşit mevcuttu. UAHSS en fazla akut bronşiyolitli olgularda pozitif olarak tespit edildi. ASYE'li olguların akciğer grafilerinde infiltrasyonun varlığı UAHSS için bir risk faktörü iken ASYE şiddetinin veya ASYE'li olgulardan tespit edilen patolojik fizik muayene bulgu çokluğunun UAHSS gelişmesi açısından bir risk faktörü oluşturmadığı tespit edildi.Sonuç olarak ASYE'li olguların çoğunda görülen hiponatreminin hafif hiponatremi olduğu, oluşan hiponatreminin yaklaşık 1/3'ünün sebebi UAHSS olduğu, UAHSS için bronşiyolitli olgular ve akciğer grafilerinde infiltratif görünüm olan hastaların bu sendrom açısından daha fazla risk altında oldukları, olguların klinik şiddeti ile hiponatremi şiddetinin UAHSS sıklığını etkilemediği, bundan dolayı her hastanın sıvı tedavisini kişiselleştirmek gerektiği kanaatine varıldı.Anahtar Kelimeler: Alt solunum yolu enfeksiyonu, Uygunsuz antidiüretik hormon salgılanması sendromu, Hiponatremi.

Lower respiratory tract infections(LRTI) is the most important cause of mortality and morbidity especially in developing countries. Hyponatremia, in daily clinical practice, is a frequent electrolite imbalance. Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone hypersecretion(SIADH) is the most common cause of hyponatremia in the children with LRTI. Reasons of SIADH include also pneumonia, brochitis and bronchiolitis. Our study aims to analyse prevelence of dilutional hyponatremia secondary to SIADH in LRTI, risk factors for SIADH in LRTI patients and relationship between LRTI clinics and SIADH.100 hyponatremia patient diagnosed by LRTI are included in our study. LRTI cases were evaluated as clinically according to physical examination and radiological data. Serum and urinea osmolalities with together serum and urinea electrolites of all cases were checked.41 of our cases are female and 59 are male. Their age range between 1 and 209 months. 45 (%45) of our patients have acute brochilolitis, 44 (%44) have pneumonia and 11(%11) have acute bronchitis. 80 (% 80)of our cases have mild hyponatremia, 18 (% 18) have moderate hyponatremia and 2 (% 2) have severe hyponatremia. We determined SIADH in our 34 (% 34) hyponatremia patient. 11 (% 32) of 34 SIADH patients have pneumonia, 18 (% 53) have acute bronchiolitis and 5 (% 15) have acute bronchitis. SIADH is found mostly in children with acute bronchiolitis. Although infiltrations in chest x-rays is a risk factor for SIADH, we determined severity of LRTI or abundancy of pathological physical examination findings in LRTI cases is not a risk factor for SIADH development.As a result, we believe that hyponatremia in LRTI is a mild hyponatremia, SIADH is the cause of 1/3 of hyponatremia cases, bronchilolitis cases and infiltrations in chest x-rays are a risk factor for this syndrome, severity of hyponatremia and clinical status is not related to frequency so patient based fluid treatment should be done in all patients.Key Words: Lower respiratory tract infection, Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone hypersecretion, Hyponatremia.
Frequency hyponatremia and syndrome of inappropriate antidiuretic hormone hypersecretion in children with lower respiratory tract infection
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları