Keban Baraj Gölü Kerevit (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823) populasyon büyüklüğünün araştırılması - Yüksel, Fahrettin; Duman, Erdal (My University, 2011)
Bu çalışmada, Keban Baraj Gölü’ndeki kerevit (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823) populasyonunun büyüklüğü araştırılmıştır. Populasyon büyüklüğünün tahmininde “çok mar-kalama ve çok sayım metodu” (Schnabel Metodu) kullanılmıştır. Çalışma, Keban Baraj Gölü Ağın, Keban ve Çemişgezek bölgelerinde belirlenen istasyonlarda yürütülmüştür. Birim çaba-daki av miktarı 0.93 adet kerevit/pinter/7 gün olarak hesaplanmıştır. Kerevit yoğunluğu Ağın bölgesinde 1.82 birey/m2, Keban ve Çemişgezek bölgelerinde 2.08 birey/m2 olarak tahmin edilmiştir. Sayı bakımından toplam stok Ağın bölgesinde 2198560 adet, Keban bölgesinde 2672800 adet, Çemişgezek bölgesinde 4799142 adet, ağırlık bakımından ise Ağın bölgesinde 58482 kg, Keban bölgesinde 71096 kg ve Çemişgezek bölgesinde 127657 kg olarak tahmin edilmiştir. Avlanabilir boydaki (? 9 cm) kerevitler bakımından yoğunluk, Ağın bölgesinde 1.17 birey/m2, Keban bölgesinde 1.37 birey/m2 ve Çemişgezek bölgelerinde 1.40 birey/m2 olarak belirlenmiştir.
Keywords: Türkiye; öngörü; populasyon dağılımı; Astacus leptodactylus; kerevit; Keban Baraj Gölü; göller; metodoloji; yerleşim sıklığı