EPİTELYAL OVER TÜMÖRLERİNDE CDK9 EKPRESYONUNUN PROGNOSTİK PARAMETRELER İLE İLİŞKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - ESEN, FATİME (Fırat Üniveristesi, 2023)
Over kanseri dünya genelinde kadınlarda en sık görülen yedinci kanser türüdür. Bu tümörlerin yaklaşık %85 ile 95'i epitel hücrelerinden kaynaklanır. Epitelyal tümörler genelde 50 yaşından büyük kadınlarda görülür. Over kanseri insidansı ve ölüm oranları yaşla birlikte artar. Siklin bağımlı kinazlar, hücre döngüsü ve transkripsiyonun düzenlenmesinde rol oynayan serin treonin kinazlardır. Siklin bağımlı kinaz 9 (CDK9), büyüme, farklılaşma ve hücre ölümüne yanıt dahil olmak üzere birçok önemli biyolojik süreçte kritik öneme sahiptir. Bu tez çalışmasında, epitelyal over kanserinde (EOK) CDK9 ekspresyonunun prognostik parametreler ile karşılaştırılması ve prognoz ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya Fırat Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Laboratuvarına 2014-2022 yılları arasında gönderilmiş primer malign epitelyal over karsinomu tanısı alan 95 hasta dahil edilmiştir. Çalışmadaki olguların histolojik alt tip dağılımı 71'i (%74,7) seröz karsinom, 11'i (%11,6) endometrioid adenokarsinom, 5'i (%5,3) müsinöz adenokarsinom, 4'ü (%4,2) malign Brenner tümör, 4'ü (%4,2) berrak hücreli adenokarsinom şeklindedir. Olgulara ait parafin bloklardan yapılan kesitlere immünohistokimyasal CDK9 boyası uygulandı. Boyanma aralığı ve boyanma kuvvetinin çarpımı ile total skorlar hesaplandı. Olguların %5,3'ünün total skoru 2, %2,1'inin 3, %3,2'sinin 4, %61,1'inin 6 ve %28,4'ünün ise 9 olarak bulunmuştur. Olgular nihai skora göre %7,4'ü zayıf boyanma, %64,2'si orta derecede boyanma ve %28,4'ü ise kuvvetli boyanma göstermiştir. CDK9 nihai skoru ve diğer prognostik değerler istatistiksel olarak karşılaştırıldı. CDK9 ekspresyonu ile prognostik parametreler arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Çalışmaya alınan tüm olgular malign olup bunların %92,6'sında orta ve kuvvetli boyanma olması CDK9'un EOK patogenezinde rolü olduğunu göstermekle birlikte CDK9 inhibisyonunun EOK hastaları için alternatif tedavide uygulanabileceğini düşündürmektedir.

Ovarian cancer is the seventh most common cancer in women worldwide. About %85 to 95 of these tumours originate from epithelial cells. Epithelial tumours usually occur in women older than 50 years. The incidence and mortality rates of ovarian cancer increase with age. Cyclin-dependent kinases are serine-threonine kinases involved in the regulation of cell cycle and transcription. Cyclin-dependent kinase 9 (CDK9) is critical in many important biological processes, including growth, differentiation and response to cell death. In this thesis study, it was aimed to compare CDK9 expression in epithelial ovarian cancer (EOC) with prognostic parameters and to investigate its relationship with prognosis. The study included 95 patients diagnosed with primary malignant epithelial ovarian carcinoma sent to the Laboratory of the Department of Medical Pathology of Fırat University Hospital between 2014 and 2022. The histological subtype range of the cases was as follows: 71 (74.7%) serous carcinoma, 11 (11.6%) endometrioid adenocarcinoma, 5 (5.3%) mucinous adenocarcinoma, 4 (4.2%) malignant Brenner tumour, 4 (4.2%) clear cell adenocarcinoma. Immunohistochemical CDK9 staining was applied to the sections made from the paraffin blocks of the cases. Total scores were calculated by multiplying the staining range and staining strength. The total score was 2 in 5.3%, 3 in 2.1%, 4 in 3.2%, 6 in 61.1% and 9 in 28.4% of the cases. According to the final score, 7.4% of the cases showed weak staining, 64.2% showed moderate staining and 28.4% showed strong staining. CDK9 final score and other prognostic values were statistically compared. No significant correlation was found between CDK9 expression and prognostic parameters. All cases included in the study were malignant and 92.6% of them showed moderate or strong staining, suggesting that CDK9 has a role in the pathogenesis of EOC and CDK9 inhibition can be used as an alternative treatment for EOC patients.
Evaluation of the relationship between CDK9 expression and prognostic parameters in epithelial ovarian tumours
Keywords: Patoloji