Elazığ İlinde Satışa Sunulan Konvansiyonel (kafes tipi) ve Köy Yumurtalarının Mikrobiyolojik Kalitesinin Araştırılması - İncili, Gökhan Kürşad; Durmusoglu, Halil; Güngoren, Alper; Ilhak, Osman Irfan (My University, 2019)
Bu çalışmada Elazığ ilinde satışa sunulan konvansiyonel (kafes tipi) ve köy yumurtalarının mikrobiyolojik kalitesi, yıl boyuncaincelenmiştir. Elazığ ilinde yumurtaların satışa sunulduğu halk pazarlarından, bakkal ve marketlerden her ay 12’şer adet olmak üzere biryılda toplam 144 market ve 144 köy yumurtası toplanmıştır. Konvansiyonel ve köy yumurtalarının kabuk ve içlerindeki Toplam MezofilAerobik Bakteri (TMAB), Enterobacteriaceae sayısı ve Salmonella spp. varlığı incelenmiştir. Yıl boyunca incelenen 144 konvansiyonelyumurtanın kabuğunda ortalama TMAB sayısı 4.47 log 10 /kabuk, köy yumurtası kabuğunda ise 5.15 log 10 /kabuk olarak tespit edilmiştir.Yumurta içlerinde ise ortalama TMAB sayısı sırasıyla 1.29 log 10 kob/ml ve 1.14 log 10 kob/ml bulunmuştur. Enterobacteriaceae sayılarıkonvansiyonel yumurta kabuğunda 1.23 log 10 /kabuk iken köy yumurtası kabuğunda 1.30 log 10 /kabuk bulunmuş, yumurta içeriklerindeise sırasıyla 0.71 ve 0.70 log 10 kob/ml olarak tespit edilmiştir. Tüm yıl bulgularında konvansiyonel ve köy yumurtalarına ait kabuklarınortalama TMAB sayısı farklı (p<0.05) iken Enterobacteriaceae sayıları bakımından fark bulunmamıştır (p>0.05). Salmonella spp.bakımından konvansiyonel ve köy yumurtalarının hem kabuğunda hem de yumurta içlerinde fark tespit edilmedi (p>0.05).Konvansiyonel yumurta içeriklerinin hiçbirinin Salmonella spp. bulundurmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak konvansiyonelyumurtaların TMAB, Enterobacteriaceae sayısı ve Salmonella varlığı açısından köy yumurtalarına kıyasla daha iyi olduğu görülmüştür.
Keywords: Gıda Bilimi ve Teknolojisi; Veterinerlik