DÖLLENMİŞ SAZAN (CYPRİNUS CARPİC L. 1758) YUMURTASI ÜZERİNE FARKLI DÖLLEME SOLÜSYONLARI VE UYGULAMA SÜRELERİNİN ETKİSİ - HARLIOĞLU, AYŞE GÜL (Fırat Üniveristesi, 2002)
YÜKSEK LİSANS TEZİ DÖLLENMİŞ SAZAN (Cyprinus carpio L. 1758) YUMURTASI ÜZERİNE FARKLI DÖLLEME SOLÜSYONLARI VE UYGULAMA SÜRELERİNİN ETKİSİ Ayşe Gül HARLIOĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 23 Bu çalışmada, sazandan (Cyprinus carpio) alınan yumurta-sperma karışımı üzerine, hazırlanan dört farklı solüsyonun farklı sürelerde ilave edilerek yumurtaların yapışkanlığının giderilmesine ve döllenme oranının artırılmasına olan etkileri araştırılmıştır. Üre-tuz solüsyonu (30 g üre - 40 g tuz - 10 L su) ile 30, 60 ve 90 dakika karıştırılarak tanin 1 solüsyonu (5 g tanin - 10 L su) ile 10 saniye yıkanan yumurtalarda döllenen yumurta oranı sırası ile %91.87, %97.14, %98.47; döllenmeyen yumurta oranı %8.13, %2.86, %1.53; gözlenen yumurta oranı ise %13.23, %66.36, % 68.13 olarak bulundu. Üre-tuz solüsyonu ile 30,60 ve 90 dakika karıştırılan ve tanin 2 solüsyonu (10 g tanin -10 L su) ile yıkanan yumurtalarda döllenen yumurta oranı ise sırasıyla %96.24, %96.93, %98.10; döllenmeyen yumurta oranı %3.76, %3.07, %1.90; gözlenen yumurta oranı %15.83, %63.36, %65.3 olarak bulundu. Bununla birlikte üre-tuz solüsyonu ile 30, 60 ve 90 dakika karıştırılan ve tanin 3 solüsyonu (15 g tanin - 10 L su) ile yıkanan yumurtalarda döllenen yumurta oranı sırası ile %71, %96.50, %98; döllenmeyen yumurta oranı %29, %3.50, %1.90; gözlenen yumurta oranı %2.56, %58.76, %63.90 olarak saptandı. Süt tozu solüsyonu (20 g süt tozu - 4 g tuz - 1 L su) ile 30, 45, 60 ve 80 dakika süreyle karıştırılan yumurtalarda döllenen yumurta oranı sırası ile %93.30, %92.04, %96.54, %93.54; döllenmeyen yumurta ora nı %6.70, %7.96, %3.46, %6.46 ve gözlenen yumurta oranı %10.50, %36.66, %31.30, %32.16 olarak bulundu. Ayrıca süt solüsyonunun (1 L süt - 1.5 g/L tuz - 5 L su) 60 dakika süreyle uygulanması ile de döllenen yumurta oranı %98.10; döllenmeyen yumurta oranı %1.90; gözlenen yumurta oranı ise %60.7 olarak bulundu. Anahtar kelimeler: Sazan, Cyprinus carpio, üretim, döllenme, dölleme solüsyonu
The Effect of different fertilisation solutions and treatment times on the fertilised eggs of carp
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products