ALÜMİNYUM 6063 ALAŞIMININ ÇİFT BİLEŞENLİ YAPIŞTIRICI İLE BİRLEŞTİRİLMESİNDE BİRLEŞTİRME PARAMETRELERİNİN MEKANİK DAVRANIŞLARA ETKİSİNİN DENEYSEL VE SAYISAL OLARAK ARAŞTIRILMASI - USLU, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2023)
Yapıştırıcılar 80 yıla yakın süredir bilim insanlarının hep ilgisini çekmiş ve üzerinde araştırmalar yapılmıştır. Yapıştırıcılar hem hafif hem de yan materyallere ihtiyaç duyulmadan bağlantı sağlayan ve bu avantajlarından dolayı da birçok makine endüstrisinde kullanılan birleştirme elemanlarıdır. Özel bir yönteme ihtiyaç duymadan el ile tatbik edilerek yapıştırıcı sürüldükten sonra ayrılmayacak şekilde kuvvet uygulanarak birleştirme işlemi gerçekleşir. Yapıştırıcıların kolay bulunması hızlı birleştirme sağlanması nedeniyle diğer yöntemlere göre çok daha cazip olmaktadır. Bu çalışmada; farklı pürüzlü yüzeylere sahip Alüminyum lamalar yapıştırılmıştır. Yapıştırılan lamalar 3 farklı pürüzlülük parametresinde çift komponentli yapıştırıcı ile yapıştırılarak yüzey pürüzlüğünün ve yapıştırıcı kalınlığının sağlamlığı araştırılmıştır. Alüminyum lamalar çekme yükü altında deneysel olarak test edilmiştir. Sayısal çözümde sonlu elamanlar metodu kullanılmıştır ve sonuçlar yorumlanmıştır.

Adhesives have always attracted the attention of scientists for nearly 80 years and research has been done on them. Adhesives are fastening elements that are both lightweight and provide connection without the need for side materials and are used in many machinery industries due to these advantages. The bonding process takes place by applying a force that does not separate after the adhesive is applied by hand without the need for a special method. Adhesives are much more attractive than other methods because they are easy to find and fast to bond. In this study; Aluminum plates with different rough surfaces are glued. The adhered plates were adhered with two-component adhesive in 3 different roughness parameters and the durability of the surface roughness and adhesive thickness was investigated. Aluminum plates were tested experimentally under tensile load. The finite element method was used in the numerical solution and the results were interpreted.
Experimental and numerical investigation of the effect of joining parameters on mechanical behaviors in joining aluminum 6063 alloy with two component adhesive
Keywords: Makine Mühendisliği