Türkiye Nüfusundaki Bireylerin Tüm Diş Gruplarında C-Şekilli Kanal Görülme Sıklığının ve Tiplerinin Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi Kullanılarak Belirlenmesi - Ocak, Mevlüt Sinan; Aydinbelge, Hale Ari; Ahmetoğlu, Fuat (My University, 2025)
Amaç: Çalışmanın amacı, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleri kullanarak Türkiye alt toplumunda tüm dişlerde C-şekilli kanal görülme sıklığını ve yapılarını yaş ve cinsiyet faktörlerini de göz önünde bulundurarak belirlemektir. Gereç ve Yöntem: İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı’na başvuran 550 hastadan alınmış KIBT görüntüleri kullanıldı. Yaş ve cinsiyet sınırlaması planlanmadı. Dişler sagital, koronal ve aksiyal görüntülerde tarandı ve beş ayrı noktada değerlendirildi. Verilerin analizi için Pearson Ki-Kare istatistiksel testi kullanıldı. Bulgular: Değerlendirilen 458 hasta içerisinde C-şekilli kanal yapısının görülme sıklığında yaş ve cinsiyet açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı gözlendi (p=0.96, n=70). İncelenen 11260 diş içerisinde C-şekilli kanal yapısı sırasıyla alt çene 2. büyük azı dişlerinde (%56.1), üst çene 2. büyük azı dişlerinde (%17.8), üst ve alt çene 3. büyük azı dişlerinde (%7.5), alt çene 2. küçük azı dişlerinde (%3.7), alt çene 1. küçük azı dişlerinde (%2.8), alt çene yan kesici dişlerde (%2.8) ve alt çene 1. büyük azı dişlerinde (%1.9) görüldü (n=107). Sonuç: C-şekilli kanal yapısı bulunan dişlerde sıklıkla kök kanalı girişinde tek kanal, kökün orta bölgesinde birden fazla kanal ve apikal bölgede ise tek kanal görülebilmekte ve ayrıca ilave kanal tipleri de bulunabilmektedir. C-şekilli kanal yapısı bulunan dişlerin kök yüzeylerinde derin oluk bulunabileceği bilinmelidir.
Keywords: Diş Hekimliği