YEDİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MOTİVASYON İLE ÖZ YETERLİK İNANÇLARININ FEN BİLİMLERİ DERSİNDEKİ BAŞARILARIYLA İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ - Ugras, Mustafa (My University, 2018)
Bu araştırmanın amacı yedinci sınıf öğrencilerinin fene ilişkin motivasyonve öz yeterlik inançlarının fen bilimleri dersindeki başarıları ile ilişkisini incelemektir. Bu kapsamda çalışmada nicel yöntem içerisinde değerlendirilen ilişkiseltarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla “Güdülenmeve Öğrenme Stratejileri Ölçeği” ve “Öz Yeterlik Kaynakları Ölçeği” kullanılmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu Elazığ il merkezinde sekiz farklı okulda öğrenimgören 160 yedinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Bu öğrencilerin 98’ i (%61,25)kız 62’ si (%38,75)ise erkektir. Çalışma yapılacak öğrencilerin belirlenmesindeuygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerden eldeedilen verilerin analizleri, çıkarımsal istatistik yöntemlerinden olan çoklu regresyonve korelasyon analizi kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerinfene ilişkin motivasyon ve öz yeterlik inançları ile fen bilimlerindeki başarılarıarasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Fene ilişkin motivasyon veöz yeterlik inanç puanlarının fen bilimleri başarısı üzerinde anlamlı bir yordayıcıolduğu tespit edilmiştir
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları