TÜRK HALK KÜLTÜRÜNDE CENNET İMGESİ - KAYAOĞLU, TAMER (Fırat Üniveristesi, 2014)
İnsanın bu dünyada yaptığı her türlü davranış ve eylemlerin, öteki âlemde bir şekilde karşılığının olacağı başta İslamiyet olmak üzere ahiret inancını taşıyan diğer dinlerin kutsal metinlerinde, mitolojik unsurlarda ve halk kültürü ürünlerinde ortak bir kavram olarak yer almaktadır. İnsanın ahirette karşılaşacağı bu önemli olayın olumlu yönü İslamiyet'te ve dolayısıyla kutsal kitabında ''cennet'', olumsuz yönü ise, ''cehennem'' olarak adlandırılırken, diğer din ve mitolojilerde de anlamsal olarak farklı kelimelerle ifade edilmiştir. İyilik yapmanın, günah işlememenin, sevap kazanmanın karşılığı olan cennet, bütün inançlarda yeşil, gölgeli, ağaçlı ve her türlü nimetleri insanlara sunan bir yer olarak karşımıza çıkarken, günahın, kötülüğün karşılığı olan cehennem ise, her türlü eziyetin ve işkencenin yapıldığı acı ve elem yeri olarak tasvir edilmektedir. İslam inancında ve diğer inançlarda cennet ve cehennem betimlemeleri genel olarak birbirine benzemekle beraber, ayrıldığı noktalar da vardır. Bu benzerliğin en önemli nedeni, bütün dinlerin özgün yönleri ile ilahi bir kaynaktan beslenmiş olmaları ile ifade edilebilir. Görülen farklılıkların temel nedeni ise, diğer dinlerdeki tarihi süreç içerisinde yaşanan muhtemel tahriflerle izah edilebilir. İnsan hayatı içerisinde önemli olan din, günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası halindedir. Toplum hayatı üzerinde etkisi güçlü olan din ve inancın ilkeleri, Türk halk kültürü ürünlerine derinlemesine etki etmiş ve bu etki günümüze kadar gelmiştir. Bu nedenle halk kültürü ürünlerinde eski Türk inanışlarının etkilerini görmek mümkündür. Bu çalışmadaki amacımız Türk halk kültürü ürünlerine dinin dolayısıyla ahiret inancının yansıyıp yansımadığını tespit etmekti. Çalışmamız sonucunda elde ettiğimiz bulgular, bu ürünlerde ahiret inancı anlayışının İslamiyet'ten önce de var olduğunu söyleyebiliriz. Anahtar Kelimeler: Din, inanış, kültür, mitoloji, cennet, cehennem

People in this world do all kinds of behavior and actions, the other realm in a way that the provision would be particularly Islam, including belief in afterlife carrying the other religions in the holy texts, mythological elements and folk cultural products of a common concept is located. People will face in the Hereafter positive aspects of this important event in the holy book of Islam '' paradise '', and thus, the negative aspect, the'' hell ''is called the semantic as well as other religions and mythologies are expressed with different words. To do good, sin of, earning reward which corresponds to heaven, all beliefs green, shady, tree-lined and all the blessings of the people offering a place as opposed to exiting, sin, evil counterpart, the hell, the persecution of various kinds and of the torture, suffering and anguish as a place of are depicted. Quotes and other faiths in the Holy Quran depictions of heaven and hell was similar overall, although there are spots exited. The most important reason for this similarity, with the original aspects of all religions to be fed from a divine source can be expressed by. The main reasons for the differences observed, however, in the historical process experienced in other religions can be explained by the possible falsification. Religion in human life are important, the event is an indispensable part of everyday life. Community life has a powerful effect on the principles of religion and belief, Turkish folk culture products have deep effect and this effect has come up today. Therefore, the influence of popular culture products possible to see the old Turkish belief. The aim of this study to the products of Turkish folk culture of religious belief in the Hereafter thus reflected to ascertain. As a result of our findings in our study, the concept of belief in the Hereafter in these products t can say that Islam existed before. Keywords: Religion, belief, culture, mythology, heaven, hell
Divine image in Turkish folk culture
Keywords: Halk Bilimi (Folklor); Türk Dili ve Edebiyatı