GALVANİZ ATÖLYESİ ARTIĞI (FESO4.7H2O) NIN BAZI KOAGÜLANT MADDELERİN ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ - KOÇER, HÜLYA (Fırat Üniveristesi, 1995)
IV ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ GALVANİZ ATÖLYESİ ARTI?I (FeS04. 7H20),NIN BAZI KOAGÜLANT MADDELERİN ÜRETİMİNDE DE?ERLENDİRİLMESİ Hülya KOÇER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anatoilim Dalı 1995, Sayfa: 41 Bu çalışmada, "Galvaniz Atölyesi Artığı (FeSCH. 7H20)'mn Bazı Koagûlant Maddelerin Üretiminde Değerlendirilmesi" amaçlanmıştır. Karadeniz Demir -Çelik Fabrikası 'ndan alman galvaniz atölyesi artığının kimyasal analizleri yapılmış ve analizlerde atomik afosorpsiyon yöntemi ile İR tekniklerinden faydaiamimıştır. Çalışmaların sonucunda, galvaniz atölyesi artığı olan FeSÖ4. 7H2O kullanılarak, atıksu tasfiyesinde birer koagûlant madde olarak fayda sağlaması amaçlanan demir kloro sülfat (FeClSC^), sodyum ferrat. (NaaFeC^), potasyum ferrat (K2Fe0i) ve demir (3) sülfat (FeafSO^) elde edilmiştir. Potasyum ferrat. ile demir kloro sülfatın elde edilebilmesi için gerekli klor gazı, laboratu varda uygun bir düzenek oluşturularak temin edilmiştir. Bu koagûlant maddelerin elde edilmesi ile hem faydalı birer ürün meydana getirilmiş hem de çevre kirliliğine yol açan bu. artıkların sebep oldukları olumsuz etkilerin azaltılması sağlanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Koagülasyon, Demir tuzları, Ferratîar, Endüstriyel atık.

Ill SUMMARY MASTER THESIS 7/~ PRODUCTION OF SOME COAGULANT MATERIALS FROM GALVANIZING WORKSHOP WASTE (FeS04. 7H20) Hülya KQCER Fırat Universty Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environment Engineering 1995, Page: 41 In this study, production of some coagulant reagents which widely used in all water coagulation treatments using galvanising waste of the Karadeniz Iron-Steel Plant was investigated. The waste samples wlere analyzed by atomic absorption and infrared spectrophotometry, and the results obtained have been evaluated in various ways. With different techniques, ferric chioro sulphate (FeClSOi), sodium ferrate (Na^eO*), potassium ferrate (KaFeO-i) and ferric sulphate (Fe2(S04>3) were produced from galvanizing waste under laboratory conditions. Then, the composition of each reagent was identified by qualitative and quantitative analysis. The disposal of potentially hazardous galvanizing waste has become a significant problem for the metal industry. By obtaining these coagulant materials, both a useful product has been produced and the negative effects caused by this waste increasing environmental pollution have been decreased. KEY WORDS: Coagulation, Iron salts, Ferrates, Industrial wastes.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering