VÜCUT KİTLE İNDEKSİ VE ANKSİYETENİN MASSETER KASI KALINLIĞINA ETKİSİNİN ULTRASONOGRAFİ ÜZERİNDE İNCELENMESİ - DEVECİ, OĞUZHAN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Modern dünya düzeninin ve çalışma hayatının insanlar üzerinde birçok negatif etkisi bulunmaktadır. Obezite ve anksiyete bu negatif etkilerin başında gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütüne göre obezitede salgın boyutunda artış görülmektedir ve 2022 verilerine göre Avrupadaki insanların 2/3'ü aşırı kilolu ve obez olarak nitelendirilmektedir. Avrupa kıtasında mortalite sebeplerinin en majörü olarak görülen aşırı kilonun, her yıl 1.3 milyon kişinin ölümüne sebebiyet verdiği belirtilmektedir. Gün içi stresli bir yaşantı, zorlu çalışma koşulları gibi birçok etmenin sonucu olarak ortaya çıkan anksiyete hayatımızın bir parçası olmuştur. Anksiyetesi bulunan insanlar gün içinde farkında olarak veya olmayarak dişlerini sıkmakta ve çiğneme sistemini sürekli aktif halde tutmaktadır. Çalışmamızın amacı, anksiyetenin ve vücut kitle indeksinin masseter kasının kalınlığına etkisinin ultrasonografi cihazı kullanılarak değerlendirilmesidir. Bu çalışmamızda kontrol grubu ve 3 çalışma grubu oluşturulmuştur. Gruplardaki vücut kitle indeksi sınıflaması, DSÖ tarafından belirlenen gruplara göre yapılmıştır. Gruplar anksiyete bulunup bulunmamasına göre ve vücut kitle indeksi DSÖ sınıflamasına göre normal ve aşırı kilolu kabul edilen hastalar ile oluşturulmuştur. Hastaların sağ ve sol masseter kaslarının istirahat-kontraksiyon durumlarında ölçümleri ultrasonografi üzerinden yapılmıştır. Bu ölçümlerin sonuçlarına göre vücut kitle indeksi yüksek ve anksiyetesi bulunan hastalarda masseter kası kalınlığının anlamlı derecede arttığı görülmüştür (p<0.05). Sonuç olarak anksiyete varlığının ve obezitenin masseter kasında hipertrofiye sebep olduğu düşünülmektedir. Anahtar kelimeler: anksiyete, masseter kası, obezite, ultrasonografi, vücut kitle indeksi

INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF BODY MASS INDEX AND ANXIETY ON MASSETER MUSCLE THICKNESS ON ULTRASONOGRAPHY The modern world order and working life have many negative effects on people. Obesity and anxiety are among these negative effects. According to the World Health Organization, there is an increase in the epidemic size in obesity and according to 2022 data, 2/3 of the people in Europe are described as overweight and obese. It is stated that overweight, which is seen as the most important cause of mortality in the European continent, causes the death of 1.3 million people every year. Anxiety, which emerged as a result of many factors such as a stressful life during the day and difficult working conditions, has become a part of our lives. People with anxiety are clenching their teeth, tangibly or not, and keeping their chewing systems constantly active. The aim of our study is to evaluate the effects of anxiety and body mass index on the thickness of the masseter muscle using an ultrasonography device. In this study, a control group and 3 study groups were formed. Body mass index classification in the groups was made according to the groups determined by WHO. The groups were formed with patients who were considered normal and overweight according to the presence of anxiety and body mass index according to WHO classification. Measurements of the right and left masseter muscles of the patients at rest-contraction states were made using ultrasonography. According to the results of these measurements, it was observed that the masseter muscle thickness increased significantly in patients with high body mass index and anxiety (p<0.05). As a result, it is thought that the presence of anxiety and obesity cause hypertrophy in the masseter muscle. Keywords: anxiety, masseter muscle, obesity, ultrasonography, body mass index
Investigation of the effects of body mass index and anxiety on masseter muscle thickness on ultrasonography
Keywords: Diş Hekimliği