ADENOMYOZİS TANISINDA ULTRASONOGRAFİK ELASTOGRAFİ KULLANIMI; KONTROLLÜ PROSPEKTİF ÇALIŞMA - NARÇİÇEĞİ, VEZİHA KAYA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Adenomyozis histerektomi serilerinde %70 sıklığa kadar ulaşabilen; infertilite, kronik ağrı sendromu, anormal uterin kanama neden olabilen ve hatta birkaç vakada onkolojik potansiyeline rastlanmış olan bir hastalıktır. MR, ultrasonografi, BT, histereskopi gibi teknolojilerle tanı konulabilmektedir ancak kesin tanısı histopatolojik incelemeyle konulur. Ultrasonografik elastografi dokunun mekanik özelliklerini değerlendirmeye yarayan noninvaziv bir görüntüleme yöntemidir. Shear wave elastografi ise doku sertliği hakkında kantitatif bilgiler veren yöntemdir. Çalışmamıza Nisan 2021 ile Şubat 2022 tarihleri arasında hastanemizde çeşitli endikasyonlarla histerektomi planlanan 56 kadın hasta dahil edildi. Operasyon öncesi swe incelemesi yapılan hastaların uterus myometriyumu ve adenomyozis, leiyomyom gibi lezyonlarından ölçüm alındı. Toplam 69 ölçüm çalışmaya dahil edildi. Operasyondan sonra, alınan materyaller histopatolojik incelemelerine göre grup 1: normal myometriyum, grup 2: adenomyozis, grup 3: leiyomyom olarak gruplara ayrıldı. Swe ölçümünden elde edilen kPa cinsinden Emean değerleri histopatolojik sonuçlarla kıyaslandı. Kolmogorov smirnov ve shapiro-wilk testi yapıldı. Alıcı işlem karakteristiği (ROC) eğrisi ve eğrinin altındaki alan (AUC) analiz edildi. Gruplar arası ayrım için kesme noktası değeri, duyarlılık ve özgüllük ROC kullanılarak tanımlandı. P değeri <0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Histopatoloji sonuçlarına göre adenomyozis grubunda en yüksek değerler ölçülürken normal grupta en düşük değerler ölçüldü. Elastografik ölçümlerin normal myometriyumla adenomyozisi ayırma başarısı %92, duyarlılığı %93.1, özgünlüğü %82.1 bulundu. Sonuç olarak çalışmamız ultrasonografik elastografinin adenomyozis tanısında kullanımının adenomyozisin normal myometriyumdan ayrımında başarılı olduğunu ancak leiyomyomdan ayırımında çok da başarılı olamadığını göstermiştir. Anahtar Kelimeler: adenomyozis, shear wave elastografi, bening uterin lezyonlar

USAGE OF ULTRASONOGRAPHIC ELASTOGRAPHY IN DIAGNOSIS OF ADENOMYOSIS; CONTROLLED PROSPECTIVE STUDY Adenomyosis, which is frequency of up to 70% in hysterectomy series, can cause infertility, abnormal uterine bleeding, chronic pain syndrome and shown in few cases its oncological potential. Altought diagnosis can be made with MRI, USG, CT and hysteroscopy, the definitive diagnosis is made by histopathological examination. Ultrasonographic elastography is a noninvasive imaging method which used to evaluate the mechanical properties of tissue. Shear wave elastography is a method that provides quantitative information about tissue stiffness. Our study included 56 female patients who were scheduled for hysterectomy for various indications in our hospital between April 2021 and February 2022. Patients underwent Swe examination before the operation are measured from uterine myometrium and lesions like adenomyosis and leiomyoma. Total of 69 measurements were included in the study. After the operation, the materials were divided into groups according to their histopathological examinations: group 1: normal myometrium, group 2: adenomyosis, group 3: leiomyoma. Emean values in kPa obtained from Swe measurement were compared with histopathological results. Kolmogorov smirnov and shapiro-wilk testused to get statistical analysis. The receiver operating characteristic (ROC) curve and area under the curve (AUC) were analysed. The cut-off point value for differentiation between the groups was defined using ROC with sensitivity and specificity. P value <0,05 was considered statistically significant. According to the histopathology results, while the highest values were measured in the adenomyosis group, the lowest values were measured in the normal group. The success rate of separating normal myometrium and adenomyosis of elastographic measurements was 92%, sensitivity 93.1%, and specificity 82.1%. As a result, we that the use of ultrasonographic elastography in the diagnosis of adenomyosis is successful in distinguishing adenomyosis from normal myometrium, but not very successful in differentiating it from leiomyoma. Keywords: adenomyosis, shear wave elastography, benign uterine lesions
Usage of ultrasonographic elastography in diagnosis of adenomyosis; controlled prospective study
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum