TT Virusun ORF2b Geninin Klonlanması - Bulut, Yasemin; Andiç, Şafak (My University, 2014)
Amaç: Transfusion-transmitted virus (TTV) ilk olarak 1997 yılında, kan transfüzyonunu takiben non-A-G hepatitli hastalarda belirlenmiştir. Bu çalışmanın amacı TTV'nin ORF2b gen kısımlarının genetik klonlanmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada TTV DNA pozitif hasta örneklerinden ORF2b gen kısmı polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile çoğaltıldı ve pGEM®-T plasmid vektörde klonlandı. Bulgular: ORF2b genleri bulunduran rekombinant vektörler restriksiyon enzim analizi ve PCRtarama testleri ile belirlendi. Sonuç: TTV'nin genlerin klonlanması ülkemizde viral gen kütüphanelerinin zenginleşmesini sağlayacaktır. Ayrıca, gelecek çalışmalarda bu rekombinant plasmidlerle açıklatılacak hedef proteinler ELISA kitlerinin geliştirilmesinde kullanıla bilinecektir.
Keywords: Mikrobiyoloji; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Viroloji