Lathyrus annuus L. ve L. cicera L. (Fabaceae)' nin anatomisi, morfolojisi ve palinolojisi üzerinde bulgular - Mantar, Nihat; Şahin, Ahmet; Bagcı, Eyüp; Çobanoğlu, Dursun (My University, 2001)
Bu çalışmada değişik lokalitelerden toplanmış, Fabaceae familyasına ait olan Lathyrus annuus ve L. cicera örneklerinin morfolojik, palinolojik ve anatomik özellikleri ele alınmıştır. Bitkilerin kök, gövde, yaprak ve polenlerine ait karakterleri çıkarılmış ve özellikleri ayrıntılı bir biçimde verilmiştir. Türlerin incelenmesinde elde edilen morfolojik bulgular Türkiye Florasmdaki kayıtlarla karşılaştınlmıştır. Anatomik, morfolojik ve palinolojik özellikleri üzerinde morfometrik ölçümler yapılmış, alman enine ve yüzeysel kesitlerle türlerin yapısı aydınlatılmıştır. İncelenen her iki türün polen tipi trikolporat, polen şekli oblat spheroidal olarak tespit edilmiştir. Elde edilen özellikler bakımından iki tür arasında fazla fark bulunmamış olup, diğer Lathyrus türleriyle karşılaştırılarak, sonuçlar değerlendirilmiştir.
Keywords: Morfometri; bitki morfolojisi; tanımlama; çiçektozu; bitki anotomisi; Elazığ; Fabaceae; Lathyrus annuus; Lathyrus; Lathyrus cicera