The effects of diff erent Extenders and myo-inositol on post-thaw quality of ram semen - Kulaksız, Recai; Bucak, Mustafa Numan; Akcay, Ergun; Sakın, Fatıh; Daşkın, Ali; Ateşşahin, Ahmet (My University, 2011)
Bu çalışma koç spermasının çözüm sonu kalitesi, lipit peroksidasyonu ve antioksidan aktiviteleri üzerine farklı sulandırıcıların ve inositolün etkilerini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Sperma 4 baş Karayaka koçundan suni vajen yardımıyla haftada üç kez alındı. Alınan sperma örneklerinden normospermi özellik gösterenler birleştirildi. Birleştirilen sperma örnekleri iki farklı dozda myo-inositol (5, 10 mM) içeren ve içermeyen (kontrol) üç farklı sulandırıcı (tris, yağsız süt tozu, sodyum sitrat) ile sulandırıldı. Örnekler dokuz ayrı çalışma grubuna ayrıldı: T-5I, T-10I, T (kontrol); M-5I, M-10I, M (kontrol); Na-5I, Na-10I, NaC (kontrol) sulandırılmış sperma içeren payetler 4°C’de 2 saat ekilibre edildi, sıvı azot buharında (-120°C’da 15 dakika) donduruldu ve sıvı azot (-196°C) içinde saklandı. Dondurulmuş spermalar su banyosunda 37°C’de 30 saniyede çözdürüldü. Sulandırıcılara eklenenen myo-inositol mikroskopik sperm ve oksidatif stres parametelerine önemli bir etkiye neden olmadı (P>0.05). T ve M sulandırıcıları, NaC sulandırıcısına göre donma-çözünme sonrası spermatozoon motilitesinde (%50.00±2.24% ve 55.00±3.42) ve HOS testte (%49.00±3.32% and 48.17±2.9) daha yüksek oranlar verdi (P<0.01). Myo-inositol ilave edilen sulandırıcılar MDA seviyeleri ile CAT, SOD, GSH ve GSH-PX aktivitelerini, 10 mM inositol içeren T sulandırıcısının MDA seviyesi hariç, kontrol gruplarına göre önemli oranda etkilemedi (P>0.05). MDA seviyesi T sulandırıcısında (1.22±0.07 nmol/ml), M ve NaC sulandırıcılarına göre daha düşük bulundu (P<0.05). GSH ve GSH-PX aktiviteleri için, T ve NaC sulandırıcıları M sulandırıcısına göre daha yüksek değerler verdi (P<0.01).
Keywords: Kalite; dondurarak koruma; ölüm oranı; lipit peroksidasyonu; dondurulmuş semen; koç; semen sulandırıcısı; canlılık; myo-inositol; çözülme; semen; semen özellikleri; antioksidan özellikleri