ENERJİ HATLARI ÜZERİNDEN İNTERNET ERİŞİMİ - TOKALI, SUNA (Fırat Üniveristesi, 2009)
Elektrik hatları üzerinden internet erişimi, mevcut elektrik hatlarını kullanarak bir ev yada binaya inernetin getirilmesi yada bir ev yada ofisdeki mevcut elektrik prizlerini kullanarak internete erişimin sağlanmasıdır. Avrupa ülkelerinde enerji hatları üzerinden internet servis sağlayıcıları gittikçe artmaktadır. Testler bu sistemin hızlı, güvenilir ve güvenli olduğunu göstermiştir.Bu tez ?Elektrik Hatları Üzerinden İnternet Erişimi (PLC ? İletim hattı Communications)? üzerine hazırlanan standartlar, karakteristikler, teknolojiler, ürünler ve bunlara bağlı gelişmeler ve son değişimler hakkında detaylı bir analiz içeren genel ve teknik bir referanstır.İletim hatlarının (iletim hattı), evde bir veri iletişim aracı gibi kullanılmasının faydaları ve avantajları araştırılmaktadır. Yapılan çalışmalar ve karşılaştırmalar, çeşitli Avrupa şehirlerinde iletim hatlarının bir iletim ve iletişim ortamı olarak keşfedildikten sonra iletim zayıflamaları, kanal karakteristikleri ve performans gibi faktörler üzerine yapılan araştırmaların sonucu elde edilen verileri sunmaktadır. İletim hattı ağını (Pwerline Network) belirleyen teknolojilerin pratik kullanımdaki veri iletim değerleri, sınırlamalar, engeller, servis kalitesi ve diğer önemli faktörler tez konusu olmuştur.Tüm HomePlug sertifikalı ürünler mevcut PLC endüstrisini özetlemektedir. Dikkat çeken özellikleri arasında her bir ürün için ayrı teknolojilerin olmasıdır. Teknolojinin akım üzerinden 14 Mbps veri aktarım hızına ulaşılmasından dolayı bu teknoloji yakın gelecek için umut vermektedir. Kolay kurulum, AC elektrik prizlerinin kullanımı, yüksek veri, ucuz maliyet, güvenirlilik ve güvenlik gibi seçenekleri olması diğer kablosuz ağ ve ev ağ sistemlerine göre PLC tercih edilmektedir. PLC; enerji hizmetlerinde, xDLS ve genişband internet servisleri (veri, multimedya gibi) alanlarında iletim hatları üzerinden tüketiciye hizmet vermede potansiyel aday olarak gösterilebilir.

Internet over powerline is using the powerlines to bring the internet to a home or office from a powerline internet service or distributing an internet connection in a home or building to all electrical outlets. Powerline Internet Service Providers are becoming available in some European Countries. Tests have shown this system to be fast, reliable and secure.In this thesis, the standarts, characteristics, technologies, products and the developments in the powerline communications are examined.The advantages of using existing electrical power grids as a part of communication system is examined in detail. The outcome of the reserches and comparisons made in European Countries on the channel characteristics, performance and interference is provided. The limitations on the data transfer, drawbacks, service quality in the powerline networking are also investigated.All products with HomePlug certificate summarize the existing powerline communication. The point to be noted is that each product hase different technology. Because data transfer rate has reached 14Mbps over powerlines this technology is becoming very important. The powerline network has advantages over the other wireless and home Networks as easy installation, use of existing ac outlets, cheapness, safety, data security and high transfer rate. Thus the powerline is also a candidate for xDLS and broadband internet services for serving consumers.
Internet over powerlines
Keywords: Teknik Eğitim; Elektrik ve Elektronik Mühendisliği