KRİPTO PARANIN TÜRKİYE'DE VERGİLENDİRME DURUMU - TARLA, ADEM (Fırat Üniveristesi, 2022)
Kripto paraları vergilendirmek için öncelikle yasal anlamda hukuki bir gidişatın içine alınarak düzenlenmesi gerekmektedir. İlk yapılacak olan kanunlar nezdinde kripto paraların varlık veya para olarak onanması, ardından bu duruma özgü biçimde vergilendirilmesi gerekmektedir. İlk önce, devletlerin bazılarında kripto paralar ile ilgili tutumları araştırılarak sonraki aşamasında da vergilendirme konusu belirtilecektir. Avrupa Birliği (AB)'ne üye devletlerin konuya tutumunu incelediğimizde, kripto paraları, AB üye devletler arasında yalnızca dört ülke tarafından geçerli kılındığı görülmektedir. Türkiye'de, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu aracılığıyla yapılmış olan, 25/11/2013 tarihli ve 2013/32 sayılı yorumda; "Bitcoin'in 6493 sayılı, Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun, açısından dijital para şeklinde tensip edilemeyeceğini ve bu kararname doğrultusunda vekâlet ve teftiş olanağının bulunmadığını" ilan etmiştir. Son olarak, 30/4/2021 tarihinde yürürlüğe giren "Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik" uyarınca, kripto para olarak ifade edilmeye çalışılan olgu, kripto varlık olarak belirtilmiştir. Buna göre kripto varlıklarının ödemelerde, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kullanılmaması yönünde emredici hüküm bulunmaktadır. Bitcoin (BTC) veya benzer kripto paralarla yapılmış olan işlemlerde, muhatapların kimlikleri hakkında malumat edinilememesi sonucunda yasa dışı faaliyetlerde sanal paralardan yararlanılabileceği, pazar karşılıklarının fazlaca değişken olabilmesi, elektronik portföylerin çalınma ihtimali, kaybolması ihtimali, ya da sahiplerinin haberi olmadan istenç dışı şeklinde yararlanılabilmesi ve işlemlerin geri döndürülemez olması benzeri birtakım riskler sebebiyle yatırım yapmış olan bireylerin dikkat etmeleri gerekmekte olduğunu ifade etmiştir. Bu çalışma kapsamında kripto paranın Türkiye'de vergilendirilmesi konusu incelenmeye çalışılmıştır.

In order to tax cryptocurrencies, it must first be regulated in a legal way. According to the laws to be made first, cryptocurrencies must be approved as assets or money, and then taxed in a manner specific to this situation. First, the attitudes of some of the states towards cryptocurrencies will be investigated and the taxation issue will be stated in the next stage. When we examine the attitude of the member states of the European Union (EU), it is seen that cryptocurrencies are only valid by four countries among the EU member states. In the comment dated 25/11/2013 and numbered 2013/32 made through the Banking Regulation and Supervision Agency in Turkey; He declared that "Bitcoin cannot be issued as digital money in terms of the Law No. 6493 on Payment and Securities Settlement Systems, Payment Services and Electronic Money Institutions and there is no power of attorney and inspection facility in line with this decree". Finally, in accordance with the "Regulation on the Non-Use of Crypto Assets in Payments" that came into force on 30/4/2021, the phenomenon that is tried to be expressed as crypto money is stated as crypto assets. Accordingly, there is a mandatory provision that crypto assets should not be used in payments, payment services and electronic money issuance. In transactions made with Bitcoin or similar cryptocurrencies, as a result of not being able to obtain information about the identities of the addressees, virtual currencies can be used in illegal activities, the market equivalents can be very volatile, the possibility of theft or loss of electronic portfolios, or the involuntary use of the transactions without the knowledge of their owners, and the irreversible transactions. stated that individuals who have invested due to some similar risks should pay attention. Within the scope of this study, the taxation of crypto money in Turkey has been tried to be examined.
Taxation case of crypto currency in Turkey
Keywords: Ekonomi; İşletme; Maliye