NOGAY TÜRKÇESİ GRAMERİ (NOGAYLAR-DİL ÖZELLİKLERİ-METİN-SÖZLÜK) - GÜLLÜDAĞ, NESRİN (Fırat Üniveristesi, 1998)
Bu çalışma çoğunluğu Kuzey Kafkasya'da yaşayan Nogay Türkleri hakkındadır. Giriş kısmında Nogaylann tarihi, yaşadıktan coğrafya, adet ve inanışları, eğitim durumları ve dilleri hakkında bilgi verilmiştir. Ardından Nogay Türkçesi'nin gramer özellikleri mevcut metinlerden hareketle üç bölüm halinde incelenmiştir. Birinci bölümde Nogay Türkçesi'nin ses (fonetik), ikinci bölümde şekil (morfoloji) hususiyetleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Nogay Türkçesi'nin sözdizimi (sentaks) incelenmiştir. Gramer özellikleri açıklanırken yararlanılan metinler, Latin harflerine aktarılmış olarak, çalışmamızın sonunda verilmiştir. Metinlerin anlaşılmasında kolaylık sağlamak için bir de Sözlük eklenmiştir. Böylece Nogaylar ve Nogay Türkçesi hakkında ilk kez akademik bir çalışma hazırlanmıştır. SUMMARY This study is about Nogay turkish people who live in the nort Kafkas. The knowledge respected to history, geografical section, education level, custom, blief and language properties of Nogay turkish people is given in the preface section. After preface section, the gramer of spoken Nogay turkish in the Nogay people is examined mrespect of present texts. The phonetics in the first section, the morphology in the second section and the sentax in the third section are taken up. The texts wnten with latin letters are used for explanation of gramer properties in the last section, and also, a dictionary is added for getting easiness about understanding of texts. At last, an academic study is presented about Nogay turkish people and then- language.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature