INCONEL 718 SÜPER ALAŞIMININ PLAZMA TRANSFER ARK (PTA) YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - BÖLÜKBAŞI, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2017)
Günümüz teknolojisindeki gelişmeler; ekonomik yönden elverişli, teknik açıdan uygun özel malzemelerin elde edilmesi için yüksek mekanik özelliğe sahip, yüksek sıcaklıkta aşınma ve korozyona dayanıklı süper alaşımların geliştirilmesine neden olmuştur. Süper alaşımlar, yüksek sıcaklık uygulamalarında diğer tüm metalürjik malzemelerden daha çok tercih edilmektedir. Bu nedenle bu alaşımların farklı kaynak yöntemleriyle birleştirilebilirliği araştırma konusu haline gelmiştir. Bu çalışmada, havacılık endüstrisinde yoğun bir şekilde kullanılan nikel bazlı süper alaşımlardan Inconel 718 alaşımı PTA kaynak yöntemi ile birleştirilmiştir. PTA kaynak yöntemi, üretim kaynağı olarak uzay endüstrisi, havacılık ve nükleer endüstrilerde çok yaygın kullanıma girmiştir. Özellikle dikiş kalitesi, güvenilirliği ve ekonomiklik açısından kabul edilen bir yöntemdir. Çalışma esnasında ilerleme hızı sabit tutulup, farklı akım şiddeti ve gaz debilerinde kaynak işlemi gerçekleştirilmiş ve kaynaklı bağlantıların metalografik ve mekanik özellikleri değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda; Inconel 718 süper alaşımının PTA kaynak yöntemi ile birleştirilmesinde kaynak yönteminin bu malzeme için uygun olduğu fakat kaynak parametreleri seçilirken bazı tedbirlerin alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.

Developments in today's technology; High mechanical features has led to the development of high temperature abrasion and corrosion resistant superalloys to obtain economically viable, technically feasible special materials. Superalloys are preferred much more than all other metallurgical materials putting into high temperature practices. For this reason, the compatibility of these alloys withdifferent welding methods has become a research topic. In this study, Inconel 718 alloy was combined with PTA welding method from nickel-based superalloys which are intensely used in aviation industry. The PTA welding method has been widely used in the space industry, aviation and nuclear industries as a source of production. Especially in terms of stitch quality, reliability and economy it is an accepted method. During the study, the welding speed was kept constant, in different welding current and geseous flow rate and the welding operation was carried out. The metallographic and mechanical features of the welded connections were evaluated. At the end of thestudy, the Inconel 718 superalloy was combined with the PTA welding method, it was concluded that the welding method is suitable for this material but some precautions must be taken while selecting the welding parameters.
The investigatin of weldability of inconel 718 supperalloy by pta welding
Keywords: Metalurji Mühendisliği