AŞIRI AKTİF MESANELİ HASTALARIN TEDAVİSİNDE, TEK BAŞINA VE ANTİKOLİNERJİK AJANLA KOMBİNE EDİLEREK KULLANILAN PERKÜTAN POSTERİOR TİBİAL SİNİR UYARIMININ (PTSS) ROLÜ - KIZILYEL, SADIK (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada; konzervatif yaklaşımlar ile tedavide yeterli yanıt alınamayan Aşırı aktif mesaneli (AAM) hastalarda, Perkütan Tibial Sinir Stimülasyonunun (PTSS) tek başına ya da antikolinerjik ilaç uygulamaları ile kombine edilerek kullanımının, tedavideki etkinliğinin incelenmesi amaçlandı.Ocak 2010 ile Nisan 2011 tarihleri arasında, Fırat Üniversitesi Hastanesi Üroloji polikliniğine alt üriner sistem semptomları (AÜSS) nedeniyle başvuran ve klinik değerlendirmeleri sonucunda AAM tanısı konulan, gönüllü toplam 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Tedavi, en az 6 aydır AAM semptomları bulunan ve (sıkışma, sıkışma inkontinansı, nokturi, sık idrar çıkma) daha önce almış olduğu tedavilere dirençli ve/veya yan etki nedeni ile tedavisi tamamlanamayan hastalara uygulandı. Hastalar randomize olarak 3 eşit gruba (n=10) ayrıldı. G 1: PTSS uygulanan grup, G 2: Antikolinerjik kullanan hastalar ve G 3: PTSS ve antikolinerjik tedavisi uygulanan hastalar. PTSS, 10 hafta boyunca haftada 30 dakika uygulandı.Tedavi öncesi işeme günlüğü tedavi sonrası ile karşılaştırıldığında; tüm gruplarda işeme günlüğü parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler saptandı (çıkarılan idrar miktarı, gün içi idrara çıkma sıklığı, nokturi, urge inkontinans ve toplam idrara çıkma sıklığı) (p<0.05). Tedavi sonrası hayat kalitesi ölçeklerinin (UDI-6, IIQ-7, AAMSS) değerlendirmesinde ise her 3 grupta da istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler saptandı (P<0.05). Her 3 grupta tedavi sonrası elde edilen verilerin karşılıklı değerlendirmesinde ise; PTSS ve PTSS+AKK tedavisi uygulanan gruplardaki iyileşmenin yalnız AKK uygulanan gruba oranla daha yüksek olduğu saptandı.Perkütan Tibial Sinir Stimülasyonu (PTSS) uyguladığımız AAM'li hastalarda bu tedavi yöntemi, kısa dönemde etkili, minimal invaziv, kolay uygulanabilir ve ciddi yan etkisi olmayan bir tedavi seçeneği olarak bulunmuştur. Bu yöntem, dirençli olgularda AAM semptomlarını gidermede tek başına ya da antikolinerjik ajanlarla kombine olarak kullanılabilir.Anahtar Kelimeler: Aşırı Aktif Mesane, Tedavi, Perkütan Tibial Sinir Stimülasyonu, Antikolinerjik.

In the present study, it was aimed to evaluate the efficacy of Percutaneous Tibial Nerve Stimulation (PTNS) either alone or combined with an anticholinergic in the treatment of patients with overactive bladder (OAB) in whom conservative treatments failed previously.Between January 2010 and April 2011, a total of 30 volunteered patients presented with lower urinary system symptoms and diagnosed as OAB after clinical investigations were included into the study. The treatment was administered to the patients having symptoms of OAB (urgency, urge incontinence, nocturia, frequent urination) for at least 6 months and to the patients who failed to respond to previous therapies and/or discontinued because of side effects. Patients were randomly divided into 3 groups (n=10). Group I: PTNS group, Group II: patients receiving anticholinergic, Group III: Patients receiving both PTNS and anticholinergic. PTNS, treatment continued for 10 weeks with each session of 30 minutes.Bladder diaries of patients after the treatment were compared to pre-treatment period in all patients and there was significant improvement in all parameters of diaries (amount of urine outflow, frequency in daytime, nocturia, urge incontinence, urgency) in all 3 groups (p<0.05). Similarly, all scores measured by questionnaires (UDI-6, IIQ-7 and OABSS) showed significant improvement in all groups. In comparison of the improvement in symptoms among the groups, there was statistically significantly higher improvement in PTNS and PTNS+AKK groups than group II.In the present study, it was determined that PTNS is a safe, simple and minimal invasive treatment modality in patients with OAB. It had no significant side effects and was effective in the short-term. This method was found to be more effective than anticholinergics in the treatment of resistant OAB cases and it may be suggested either alone or in combination with anticholinergics in patients with previously failed treatments.Key Words: Overactive Bladder, Treatment, Percutaneous Tibial Nerve Stimulation, Anticholinergic.
The role of Percutaneous posterıor tıbıal nerve stımulatıon (PTNS) eıther alone or combıned wıth an antıcholınergıc agent ın the treatment of patıents wıth overactıve bladder
Keywords: Üroloji