Isıtma ve öğütme işlemleri uygulanan tam yağlı soyanın toklularda performans ve ham besin maddelerinin sindirilme derecesi üzerine etkisi - Ciftci, Mehmet; Güler, Talat; Çerçı, I. Halil; Ertaş, O. Nihat; Dalkılıç, Bestami (My University, 2006)
Bu çalışmada, ısı ve öğütme gibi farklı fiziksel işlemlere tabi tutulan tam yağlı soyanın toklu rasyonlarına katılabilme olanağı araştırılmıştır. Bu amaçla, çalışmada yaklaşık 37 kg canlı ağırlıkta, 7-8 aylık 32 baş erkek toklu kullanılmıştır. Araştırma rasyonları izonitrojenik ve izokalorik olarak hazırlanmıştır. Rasyona katılan soyaya uygulanan fiziksel işlemler deneme gruplarını oluşturmuştur. Buna göre, öğütülmüş ve ısı işlemi uygulanmış soya verilen grup I+ÖS, öğütülmüş ve ısı işlemi uygulanmamış soya verilen grup ÖS, ısı işlemi uygulanmış bütün soya verilen grup I+BS ve ısı işlemi uygulanmamış bütün soya verilen grup ise (BS) grubunu oluşturmuştur. En yüksek günlük canlı ağırlık artışı (GCAA), I+ÖS grubunda, en düşük GCAA ise BS grubunda tespit edilmiştir (P<0.05). Yemden yararlanma oranlan da gruplarda sırası ile 4.98, 5.78, 5.55 ve 6.34 olarak tespit edilmiştir (PO.05). Kuru madde, ham yağ, ham selüloz ve ham külün sindirilme derecesi bakımından gruplar arasında istatistiksel bir fark tespit edilmemiştir. Organik madde, ham protein ve azotsuz öz maddelerin sindirilme derecesi ÖS ve I+BS gruplarında birbirine yakın çıkarken, en yüksek sindirilme I+ÖS grubunda, en düşük ise BS grubunda tespit edilmiştir (P<0.05). Sonuç olarak, tam yağlı soyaya uygulanan ısı (120 °C'de 1 saat) ve öğütme işlemleri kuzularda performans ile organik madde, ham protein ve azotsuz öz maddenin sindirilme derecesini olumlu yönde etkilemiştir.
Keywords: Organik madde; öğütme; ham protein; rasyon; sindirilebilirlik; koyun; kuzu; soya fasulyesi; ısıtma; kuzu beslenmesi