Yer kaynaklı bir ısı pompası sistemindeki toprak ısı değiştiricisi boru uzunluğunun belirlenmesi - Esen, Hikmet; Balbay, Asım (My University, 2003)
Toprağı ısı kaynağı olarak kullanan ısı pompası sistemlerinin en önemli bileşeni, toprak altına döşenen toprak ısı değiştiricilerinin borularıdır. Boruların toprak altına yerleşiminde seçilen boru boyutları (örneğin çap ve uzunluk) ve boru malzemesi toprak kaynaklı ısıtma ve soğutma sistemlerinin en önemli karakteristiğidir ve sistemin maliyetlerini oldukça etkiler. Bu çalışmada, toprak ısı değiştiricisi boru uzunluğu; farklı ısı değiştiricisi şekilleri (yatay ve düşey), boru malzemeleri ve ısıtma ve soğutma kapasiteleri için belirlendi. Düşey toprak ısı değiştiricisi döşendiğinde yatay toprak ısı değiştiricisine göre daha az boru boyu gerektiği saptanmıştır.
Keywords: Mühendislik; Makine; İnşaat Mühendisliği