SKAFOİD KIRIKLARININ CERRAHİ TEDAVİSİ VE TEDAVİ SONUÇLARININ KARŞILAŞTIRILMASI - GÜRBÜZ, MUSTAFA ÜMİT (Fırat Üniveristesi, 2020)
Skafoid el bileğindeki 8 karpal kemikten biridir. Travma sonrasında en çok kırılan karpal kemik olan skafoid, üst ekstremite kırıkları içerisinde ise radius distal kırıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. 2015-2020 yılları arasında skafoid kırığı nedeniyle ameliyat edilen 47 hastanın cerrahi sonuçlarını değerlendirdik. 9 hastada avasküler nekroz, 17 hastada kaynamama ve 21 hastada akut kırık mevcuttu. Kaynaması olmayan 17 hastaya radius distal ve iliak kanattan otogreft uygulaması yapılırken, akut kırıklı 21 hastanın 2'si açık cerrahi ve internal tespit ile opere edildi. 47 hastadan sadece biri kadındı. 32 hastada bel kırığı, 10 hastada proksimal kırık ve 5 hastada distal kırık vardı. Takipten çıkan hastalar değerlendirilmeye alınmamış olup, düzenli olarak takip edilen hastalarımız MAYO skorlama ve QDASH skorlama sistemi ile değerlendirilerek güç ve memnuniyet durumları incelendi. Özellikle Sigara kullanım öyküsü olup proksimal kutup kırığı ve bel kırığı olan hastaların sonuçlarının distal kutup kırığı olan hastaların sonuçlarına kıyasla daha kötü olduğu görüldü. Kapalı cerrahi yapılan grup, açık cerrahi uygulanan gruba göre sonuçlarından daha memnun görünmekteydi ve diğer el bileği ile kıyaslanarak yapılan muayenelerde hareket açıklığı neredeyse tamdı. Travma sonrası skafoid kırığı tanısının erken koyulması çok önemlidir, çünkü geç tanı konulan hastalarda gelişebilecek komplikasyonlar daha şiddetli ve uygulanacak tedavi prosedürleri erken tanı koyulmuş skafoid kırıklı hastalara göre daha agresif bir süreç içermekteydi. Özellikle nonunion gelişen ve avasküler nekroz olan hastalara otogreft uygulanması doğru bir seçenektir. Eğer kaynama yeterli durumdaysa ameliyat sonrası eklem hareket açıklığı kötü olan hastalar için fizik tedavi uygun bir seçenektir.

Scaphoid is one of the 8 carpal bones in the wrist. The scaphoid, which is the most fractured carpal bone after trauma; It ranks second among upper extremity fractures after distal radius fractures. We assessed the surgical results of 47 patients who operated between the years of 2015 and 2020 from the scaphoid fracture. Only one of the 47 patients was female. While 32 patients had waist fractures, 10 had proximal fractures and 5 had distal fractures, respectively. Our patients who were followed-up were excluded from evaluation, and our patients who were regularly followed-up were evaluated with the MAYO scoring and QDASH scoring system, and their power and satisfaction status were evaluated. In particular, patients with a history of smoking and proximal pole fractures and waist fractures had worse outcomes compared to patients with distal pole fractures. The closed surgery group seemed more satisfied with the results than the open surgery group, and the range of motion was almost complete in examinations compared with the other wrist. It is very important to diagnose scaphoid fracture in the health center where the patient first applied after trauma because complications that may develop in the future will be more severe and the treatment procedures to be applied included a more aggressive process than patients with acutely diagnosed scaphoid fractures. If boiling is sufficient, physical therapy is an appropriate option for patients with poor postoperative range of motion.
Surgical treatment of scaphoid fractures and comparison of treatment results
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji