KÜFÜR VE ARGONUN GÜNDELİK İLETİŞİMDEKİ YERİ (ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI) - ÇİÇEK, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2019)
Argo ve küfür her ne kadar kavram olarak soğuk, uzak durulması gereken, istenilmeyen bir durumu andırsa da günlük yaşamda hemen her kültürde kendine yer edinmiş ve iletişimin bir parçası haline gelmiştir. Böylelikle gerek bireyler arası iletişimde gerekse de kitle iletişim araçlarındaki kullanımına sıkça rastlanılmaya başlanmıştır. Bu yoğun kullanımına karşılık akademik anlamda yeterince incelendiğini söylemek pek mümkün değildir. Bu çalışmada günlük iletişimde argo ve küfür kullanımına dair tutumların ve bireyleri argo ve küfür kullanımına iten faktörler, üniversite öğrencileri özelinde incelenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda Türkiye'nin yedi bölgesinden seçilen üniversitelere mensup öğrenciler üzerinde nicel bir araştırma yapılmıştır. Anket yöntemiyle toplanan verilerin sonuçlarına göre küfür ve argo kullanımının günlük iletişimin vazgeçilmez bir parçası olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Although slang and swear words seem to be cold concepts tobe avoided and unnecessary they have become a part of daily communication in almost every culture. Usage of slang and swearwords in interpersonal communication, as well as mass media, isfrequently encountered. In spite of this intensive use, it cannot be said that it has been adequately studied in academic terms. In this study, attitudes about usage of slang and swearwords in daily communication and the factors leadingthe individuals to use them were tried to be investigated. In this context, quantitative research was conducted on students from universities selected from seven regions of Turkey. According to the results of the data collected by the survey method, it was concluded that usage of blasphemy and slang is an indispensable part of daily communication.
Role of blasphemy and slang in daily communication (An emprical research on university students)
Keywords: Dilbilim; İletişim Bilimleri