KAN TRANSFÜZYONU YAPILAN KOBAYLARDA LEVAMİZOLÜN İNTESTİNAL ANASTOMOZ İYİLEŞMESİNE ETKİLERİ - KAVUKÇU, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 1996)
Bu deneysel çalışmamızda bir antihelmintik ve immünstimülatör olan levamizolün normal ve kan transfüzyonu yapılmış kobaylarda anastomoz iyileşmesi üzerine etkilerini araştırmak amacıyla, her grupta 14 kobay (Guinea Pig) olmak üzere 4 grup halinde toplam 56 kobay ve kan transfüzyonu için de 10 adet kobay kullanıldı. Tüm kobaylara intestinal anastomoz uygulandı. Bir gruba anastomozla birlikte intraabdominal levamizol ve bir gruba da anastomoz sonrası kan transfüzyonu uygulandı. Diğer bir gruba da anastomoz sonrası kan transfüzyonu ile birlikte peroperatuvar intraabdominal levamizol uygulandı. Deney gruplarında mortalite hızı kaydedildikten sonra deneklerin yarısı postoperatif 3. günde ve diğer yarısı 7. günde olmak üzere relaparatomi uygulandı, intraabdominal sepsis bulguları olan anastomoz absesi ve generalize peritonite bakıldı. Anastomoz direnci patlama basınçlarına ve patlama bölgelerine bakılarak değerlendirildi. Gruplar arasındaki istatistiksel karşılaştırma "Varyans Analiz" testi ile yapıldı. Transfüzyon grubunda anastomoz absesi ve generalize peritonitin belirgin derecede arttığı gözlendi. Yine aynı grupta anastomoz direncinin göstergesi olan patlama basıncı kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu. Kan transfüzyonundan sonra intraabdominal verilen levamizolün intraabdominal sepsisi ve anastomoz absesini azaltarak morataliteyi düşürdüğü, ayrıca anastomoz iyileşmesi ve anastomoz direncini anlamlı olarak (p< 0.01) arttırdığı gözlendi. Levamizol uygulanan gruplarda histopatolojik iyileşme transfüzyon grubuna göre daha iyi bulundu. Levamizolün transfüzyon olmadan verildiğinde ise kontrol grubu ile eşdeğerde mortalite ve morbiditeye sahip olduğu bulundu.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Genel Cerrahi; General Surgery