Yardımcı üreme teknikleriyle elde edilen çoğul gebeliklerin perinatal akıbeti - Özkan, Zehra Sema; Atilgan, Remzi; Atlı, Hesine; İlhan, Raşit; Şimşek, Mehmet; Sapmaz, Ekrem (My University, 2013)
Amaç: Yardımcı üreme teknikleri (YÜT) ile elde edilen çoğul gebeliklerin, spontan çoğul gebeliklerden perinatal özellik- ler bakımından bir fark gösterip göstermediğini araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Bu geriye dönük kesitsel çalışmada 2010 ve 2013 yılları arasında doğum yaptırılan 54 çoğul (53 ikiz, 1 üçüz) gebelik olgusunun perinatal özellikleri incelendi. Tümolguların perinatal özellikleri hasta dosyaları ve kayıtlardantoplandı.Bulgular: Ortalama anne yaşı, gravida ve parite sırasıyla29.5±5.8 yıl, 2.1±1.7 adet ve 1±1.7 adet idi. Gebeliklerin%68.5’i spontan, %25.9’u intrasitoplazmik sperm injeksi-yonu-embriyo transferi sonrası ve %5.6’sı intrauterin inse-minasyon sonrası idi. Hamile kadınların %35.2’sine tokoliztedavisi ve olguların %50’sine prepartum betametazonuygulandı. YÜT çoğul gebeliklerinde uygulanan tokolizoranı, spontan çoğul gebeliklerden yüksek idi (%58.8 ve%24.3, p=0.01). YÜT çoğul gebeliklerinde diyetle regülegestasyonel diyabet oranı yüksek (%17.6 ve %2.7) iken; tiroit fonksiyon bozukluğu oranı ise daha düşük (%5.9 ve %13.5) idi.Sonuç: Bizim çalışma popülasyonumuzda YÜT çoğul gebe-liklerinde preterm eylem gelişme riski, spontan çoğul gebe- liklere kıyasla daha yüksek oranda gözlendi.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum