An Examination of Cyberloafing Behaviors in Classrooms from Students’ Perspectives - Varol, Filiz; Yıldırım, Esat (My University, 2018)
Bu çalışmanın amacı yükseköğrenimde öğrencilerin siberaylaklık yapma sebeplerini \"öğrenci\" ve \"öğretmen (ders hocası)\" kapsamında incelemektir. Nitel araştırma yöntemlerinden faydalanılan bu araştırmanın çalışma grubunu, 2015-2016 eğitim-öğretim yılı güz döneminde bir devlet üniversitesinde okumakta olan 228 sınıf öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Katılımcılara yöneltilen açık uçlu sorular sonucunda elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Bulgular dört ana başlık altında irdelenmiştir: öğretenden kaynaklı siberaylaklık davranışları, öğretenden kaynaklı siberaylaklık davranışlarını minimize etmek için öneriler, öğrenenden kaynaklı siberaylaklık davranışları ve öğrenenden kaynaklı siberaylaklık davranışlarını minimize etmek için öneriler. Elde edilen veriler doğrultusunda katılımcılar öğretim elemanının iletişim becerilerinden ve seçtikleri öğretim yöntem ve tekniklerinin kendilerini siberaylaklık davranışına yönlendirdiğini ifade etmiştir. Ayrıca kendi kişisel sorunlarının ve motivasyon düşüklüklerinin de benzer sonuç doğurduğunu söylemiştir
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları