İÇERİSİNE KESKİN UÇLU DİSK YERLEŞTİRİLMİŞ BORULARDA KARMA TAŞINIM ISI TRANSFERİNİN İNCELENMESİ - TURAN, BETÜL (Fırat Üniveristesi, 2010)
Endüstride ısı transferinin sayısal ve deneysel olarak kontrolü büyük önem taşımaktadır. Bilgisayarların ve yazılımların geliştirilmesiyle birlikte, ısı transferi ve akışkanlar dinamiğinde sayısal çalışmaların sayısı artmıştır. Sayısal çalışmalar, bilimsel çalışmalar için gerekli maliyeti ve zamanı azaltmıştır.Bu çalışmada, boru içerisine keskin uçlu bir engel yerleştirilerek ısı transferi hem sayısal hem de deneysel olarak incelenmiştir. Çalışmada, akışkan olarak hava kullanılmıştır. Borunun test bölgesine sabit ısı akısı uygulanmıştır. Hesaplamalar ve deneyler 450, 785, 1125 olmak üzere üç farklı Reynolds sayısında gerçekleştirilmiştir. Kaldırma kuvvetlerinin etkili olduğu sayısal çalışmada Rayleigh sayısı 46237 olarak hesaplanmıştır. Böylece birleşik ısı transferi problemi çözülmüştür. Sonlu elemanlar kodu kullanılarak, Navier-Stokes ve Enerji denklemleri çözülmüştür. ANSYS ticari kodu kullanılarak problemin simülasyonu yapılmıştır. Sonuç olarak, hız çizgileri, basınç çizgileri, hız ve sıcaklık profilleri, ortalama ve yerel Nusselt sayıları elde edilmiştir. Deneysel ve sayısal sonuçlar karşılaştırılarak, elde edilen sonuçların birbirine yakın olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen bir sonuç ise eklenen pasif elemanların pozisyonlarının, ısı transferi ve akışı kontrol eden bir parametre olarak kullanılmasıdır.

Heat transfer control and its evaluation of numerically and experimentally are important issue in industry. Due to increasing of powerful of computers and computer codes in computational heat transfer and fluid Dynamics, numbers of numerical works are also increased. Numerical works save time and decrease the cost of scientific studies.In this work, a sharp edged circular body is inserted into a circular pipe. Heat transfer is investigated both numerically and experimentally. Air was used as working fluid. Partial constant heat flux was applied onto outer side of pipe. Computations and experiments were made for different Reynolds number as 450, 785 and 1125. Buoyancy force is also included to study and value of Rayleigh number is taken as 46237 for whole study. Thus, mixed convection problem is solved. Finite element code was used to solve governing equations of Navier-Stokes and energy equations. ANSYS commercial code was used to simulate the problem. Results are presented by isotherms, velocity contours, pressure contours, velocity and temperature profiles and mean and local Nusselt numbers. A comparison was compared between experimental and numerical results. It is obtained that a good agreement was formed between them. Another finding in the study is that the inserting of body can be used a control element for both heat transfer and fluid flow. Its position to the flow direction is also another control parameter.
Investigation of mixed convection heat transfer in pipe with sharp edged disc insertion
Keywords: Mühendislik Bilimleri; Teknik Eğitim; Makine Mühendisliği