DİYABETİK AYAK ÜLSERİ TANILI HASTALARDA KARACİĞER ULTRASON ELASTOGRAFİ BULGULARININ VASKÜLER YETMEZLİK VE METABOLİK PARAMETRELER İLE İLİŞKİSİ - İNALLI, MERVE SULTAN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Diyabete bağlı kronik hiperglisemi birçok organda uzun süreli işlev bozukluğu ve yetmezliğe neden olur. .Bu çalışmada diyabetik ayak ülseri (DAÜ) tanılı hastalarda karaciğer ultrason elastografi bulgularının arteriyel yetmezlik ve metabolik parametreler ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçlandı. Ayrıca, bu hastalarda ayak bileği-kol indeksi (ABI) ölçümleri ile mikrovasküler komplikasyonlar ve biyokimyasal parametrelerin incelenmesi hedeflendi. Çalışmaya sağlıklı 25 kişiden oluşan kontrol grubu ile DAÜ tanılı, arteriyel yetmezlik bulunan DM + AY (+) 25 hasta ve bulunmayan 25 hasta DM + AY (?) şeklinde toplam üç grup dahil edildi. Tüm katılımcılara 2D-shear wave elastografi (2D-SWE) ile karaciğer parankim sertliği ölçümleri, ABI değerlendirmesi ve rutin biyokimyasal analizler yapıldı. Mikrovasküler komplikasyonlar (retinopati, nöropati ve nefropati) ve laboratuvar parametreleri gruplar arasında karşılaştırıldı. Karaciğer elastografi değerleri, kontrol grubuna kıyasla DAÜ gruplarında belirgin olarak yüksek bulundu ve en yüksek değerler DM + AY (+) grubunda saptandı. ABI skorlarının <1 olma oranı DAÜ gruplarında kontrol grubuna göre daha yüksekti; bu oran DM+AY (+) grubunda daha belirgindi. Mikrovasküler komplikasyonlar, DM + AY (?) grubunda DM + AY (+) grubuna kıyasla daha sık görüldü. DM + AY (+) grubunda CRP, sedimantasyon, WBC ve trombosit düzeyleri daha yüksek ölçüldü. GFR değerleri tüm DAÜ hastalarında düşük olup, DM + AY (+) grubunda en düşük seviyedeydi. Lipid profili açısından kontrol grubunda total ve LDL kolesterol düzeyleri daha yüksek, DAÜ gruplarında ise trigliserit ve HDL dışındaki değerler daha yüksekti. Sonuç olarak DAÜ hastalarında karaciğer parankim sertliği, arteriyel yetmezlik varlığında daha belirgin artış göstermektedir. ABI ölçümleri, arteriyel yetmezlikli hastalarda daha sık patolojik değerler vermektedir. Mikrovasküler komplikasyon dağılımı, arteriyel yetmezlik varlığına göre değişkenlik göstermektedir. Bulgular, DAÜ hastalarında karaciğer elastografisi ve ABI ölçümlerinin vasküler durumun değerlendirilmesinde ek yarar sağlayabileceğini düşündürmektedir. Anahtar Kelimeler: Diyabetik ayak ülseri, arteriyel yetmezlik, shear wave elastografi, ABI, mikrovasküler komplikasyonlar.
The relationship between liver ultrasound elastography findings and vascular insufficiency and metabolic parameters in patients with diabetic foot ulcer diagnosis
Keywords: İç Hastalıkları