KARBON EŞDEĞER YÜKSEK BİR ÇELİĞİN TOZALTI KAYNAĞINDA, KAYNAK PARAMETRELERİNİN KAYNAK KABİLİYETİNE ETKİSİ - YILMAZ, OSMAN (Fırat Üniveristesi, 1992)
Bu çalışmada, "JIS Eğik Y" testi kullanılarak, AISI 1050 çeliğinin kaynaklı birleştirilmesinde., kaynak bölgesine verilen enerjinin çatlama riskine etkisi incelendi» Kaynak tekniği olarak» tos altı kaynak usulü seçildi. Kaynaklar tek pasoda gerçekleştirildi » Çalışmanın birinci adımında, kaynak bölgesine farklı enerjiler verilerek, kaynak yapıldı» Kaynak sonrası, kaynak bölgesinde, yapı, sertlik ve çatlak kontrolü yapılarak verilen enerji ile aralarında ilgi kurulmaya çalışıldı. ikinci adımda, ön tavlama uygulanan, aynı çalışma şartlarındaki numuneler, yapı, sertlik ve çatlak kontrolünden geçirilerek, ön tavlamanın çatlama riskine tesiri ar aş t irildi. Sonuç olarak çatlama riskine sahip olan bu çelik için en iyi kaynak şartı belirlenmeye çalışıldı. Düşük enerji verilerek, ön tavlamada kaynak şartı çatlama riski bakımından uygun bulundu.

At this study by using " J IS oblique Y " test we tried to determine the effect of given energy on cracking possibility at AISI 1050 steel» As welding methode, welding under dust is used» Weldin is made at one passing» As first step, to welding region different energies are given. After welding at welding region we tried to find relatioms between given energy and m i crostruc tur e, hardening, cracks. As second step, at the same working condition we tried to find the relations between cracking posibilities and pre heating. As a result, on this steel 1 the best way of welding condition is choosed» Experiments show that giving low energy, with pre-heating has lowest cracking posibility.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering