KÜÇÜK VE MİKRO İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (KÜMİ FRS) : ŞANLIURFA İLİNDE MESLEK MENSUPLARINCA DEĞERLENDİRİLMESİ - Aydın, Gülden Kadooğlu (Fırat University, 2020)
Finansal tabloların gerçeğe ve ihtiyaca uygun olarak hazırlanmaması ve özellikle küçük işletmelerde finansal tabloların amacının ticari kar değil de vergi matrahına ulaşmak olması büyük işletmelerde olduğu gibi Küçük ve Mikro İşletmeler için de Finansal Raporlama Standardına ihtiyacı doğurmuştur. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, uluslararası Finansal Raporlama Standardı (UFRS) seti birçok ülkede uygulanmaktadır. Türkiye’de de KGK tarafından 12 Temmuz 2019 yılında yayınlanan ve kamunun görüş ve önerilerine sunulan KÜMİ FRS taslağı, bağımsız denetime tabi olmayan işletmelerin hazırlamakla yükümlü oldukları finansal tabloların gerçeğe ve ihtiyaca uygunluğunun sağlanabilmesi ve en önemlisi karşılaştırılabilir olmasını sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, KÜMİ FRS’nin getireceği yeniliklere karşı meslek mensuplarının algılarını ölçmek ve değerlendirmektir. Bu amaçla oluşturulan anket, Şanlıurfa ilinde bulunan muhasebe meslek mensuplarından oluşan 89 kişiye uygulanmıştır. Ergi ve Güleç (2019)’un çalışmasından ve literatürden de yararlanılarak meslek mensuplarına uygulanmak üzere anket formu oluşturulmuştur. Toplamda 42 anket sorusu uygulayıcılara yöneltilmiş ve analiz edilmiş olup elde edilen bulgular yorumlanmıştır.