The effect of terebinth oil methyl ester on engine performance and exhaust emissions in a diesel engine - İlkılıç, Cumali; Çılgın, Erdal (My University, 2014)
Bu çalışmada menengiç yağı biyodizeli egzoz emisyonu ve motor peformansı sıkıştırma ateşlemeli birmotorda deneysel olarak incelenmiştir. Araştırmada, ilk olarak menengic yağından transesterifkasyon yöntemi ilebiyodizel elde edilmiştir. Transesterifkasyon işleminden sonra ham menengic yağı biyodizeli viskozitesi önemliölçüde azaltılmış ve Isıldeğerinin yükseldiği görülmüştür.Elde edilen biyodizel hacimsel olarak olarak %10 olaraksaf dizel yakıtı ile karıştırıldı. (B10 ).Araştırmanın ikinci aşamasında Dizel yakıtı ve Dizel Biyodizel karışımı (B10)dört zamanlı sıkıştırmalı enjeksiyon motorunda denendi. Geleneksel dizel yakıt ile karşılaştırıldığında, dieselbiodiesel karışımlar yüksek Azot oksit (NOx) emisyonları daha düşük motor gücü,motor torku karbon monoksit(CO), hidrokarbonlar (HC) ve karbon dioksit (CO2) değerleri verdiği görülmüştür.
Keywords: Mühendislik; Kimya