ATOM TRANSFER RADİKAL POLİMERİZASYONUYLA YENİ BİR MAKROBAŞLATICININ ÇEŞİTLİ MONOMERLERLE GRAFTLAŞMA KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ - KURT, ADNAN (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu çalışmada önce klorasetil klorür'ün 1,3,5-trihidroksi benzen ile 0-5oC aralığında bir hidroksil grubu serbest kalacak şekilde trietilamin ortamında esterleşme reaksiyonu gerçekleştirilerek 3,5-di(kloro asetato) fenol bileşiği sentezlendi. Bu bileşiğin metakriloil klorür ile reaksiyonundan a-halo karbonil yan grubu taşıyan iki kollu yeni metakrilat monomeri, 3,5-di(kloro asetato) fenil metakrilat (DCPMA), sentezlendi. Sentezlenen monomer 1H-NMR, MS ve FTIR teknikleriyle karakterize edildikten sonra metil metakrilat ile serbest radikalik polimerizasyon yöntemi kullanılarak yan dallarında %1 oranında a-halo karbonil grubu taşıyan PDCPMA:0.01-co-PMMA:0.99 kopolimeri hazırlandı. Bu kopolimer makrobaşlatıcı olarak kullanılarak CuCl/2,2'-bipiridin (Cu/bpy) kompleksiyle katalizlenen etil metakrilat (EMA), metil metakrilat (MMA), n-bütil metakrilat (n-BütMA) ve izo-bornil metakrilatın (IBMA) iki kollu graft kopolimerleri, atom transfer radikal polimerizasyon yöntemi (ATRP) ile hazırlandı. Ayrıca, graft kopolimerizasyonda yan zincirlerin kontrollü büyümesini anlamak amacıyla etil metakrilat ve stiren ile AB tipi graft-blok kopolimerler de hazırlandı.Graft kopolimerlerin karakterizasyonunda 1H-NMR, 13C-NMR ve FT-IR teknikleri kullanıldı. İki kollu graft kopolimerlerin molekül ağırlıkları ve polidispersiteler GPC tekniği ile belirlendi. n-BütMA'ın iki kollu graftlaşma kinetiği detaylıca araştırıldı. Farklı sürelerde sonlandırılan n-BütMA kopolimer serisinin sayıca ortalama molekül ağırlıkları 55.700'den 99.500'e yükselirken polidispersitelerinde ise zamanla 1.85'den 1.39'a bir düşüş gerçekleşti. Bu sonuçlar n-BütMA'ın iki kollu graftlaşma kinetiğinin kontrollü bir polimerizasyon kinetiğine uyduğunu göstermektedir. Polimerlerin çözünürlük parametreleri literatüre uygun olarak hesaplandı. Hazırlanan graft kopolimerlerin camsı geçiş sıcaklıkları DSC termogramlarından ölçüldü. IBMA'ın graft kopolimerinde 126 ve 205oC'de iki geçiş gözlenirken, PIBMA homopolimeri ile makrobaşlatıcının 1:1 oranında karıştırılmasıyla hazırlanan blend kopolimer de 132oC'de tek bir geçiş gözlendi. Kopolimerlerin termal bozunmaları TGA yöntemi ile araştırıldı. Makrobaşlatıcının termal degradasyonu ayrıca incelendi. Farklı ısıtma hızlarındaki bozunma eğrilerinden yararlanılarak, Flynn-Wall-Ozawa metoduna göre graft kopolimerin termal bozunma aktivasyon enerjileri tayin edildi. Makrobaşlatıcının katkısız ve farklı oranlarda CuBr katkılı örneklerinin dielektrik özelliklerinin frekans ile değişimi detaylıca araştırıldı.Anahtar Kelimeler: Atom transfer radikal polimerizasyon, iki-kollu graft kopolimer, alkil metakrilat, camsı geçiş sıcaklık, termogravimetrik analiz, dielektrik özellikler.

In this study, the 3,5-di(chloro asetato) phenol was synthesized by the esterification reaction of chloroacetyl chloride with 1,3,5-trihydroxy benzene (1:2 by mole) between 0-5oC and in presence of triethylamine. A two-armed new methacrylate monomer having ? -chlorine carbonyl group, 3,5-di(chloroasetato) phenyl methacrylate (DCPMA), was synthesized by reaction of 3,5-di(chloro asetato) phenol with methacryloyl chloride. After the synthesized monomer had been characterized by 1H-NMR, MS and FT-IR techniques, its a copolymer with methyl methacrylate, poly(DCPMA:0.01-co-MMA:0.99), containing amount of 1 mol-% having ? -halo. carbonyl group in the side groups was prepared by free radical polymerization method. The two-armed graft copolymers of ethyl methacrylate (EMA), methyl methacrylate (MMA), n-butyl methacrylate (n-ButMA) and isobornyl methacrylate (IBMA) were prepared via atom transfer radical polymerization method catalyzed by CuCl/2,2?-bipyridine (Cu/bpy) catalyst system when this copolymer was used as a macroinitiator. The AB type block copolymers of ethyl methacrylate and styrene were also tested to understand of controlled growing up of side groups in the graft copolymerization.The 1H-NMR, 13C-NMR and FT-IR techniques were used in the characterization of graft copolymers. The average molecular weights and polydispersities of two-armed graft copolymers were confirmed by GPC technique. Two-armed grafting kinetics of n-ButMA was investigated in detail. While the number-average molecular weights of a graft copolymer series of n-ButMA ended at different times were increasing from 55.700 to 99.500, the polydispersities decreased from 1.85 to 1.39 by depending on time. These results show that two armed grafting kinetics of n-ButMA adjust to controlled polymerization kinetics. The solubility parameters of polymers were calculated according to literature. The glass transition temperatures of prepared graft copolymers were measured from DSC curves. While the graft copolymer of IBMA showed two glass transition temperatures at 126 and 205oC, the blend copolymer prepared by PIBMA homopolymer and macroinitiator were mixed at the equal ratios, showed one transition at 132oC. The thermal decomposition temperatures of copolymers were investigated by TGA. The thermal degradation of macroinitiator was also investigated. The activation energies of thermal decomposition of graft copolymers were determined by Flynn-Wall-Ozawa method profit from decomposition curves at different heating rates. The change of dielectric behavior as function of frequency for macroinitiator samples at pure and CuBr dopant at different ratios were investigated in detail.Key words: Atom transfer radical polymerization, two armed graft copolymer, alkyl methacrylate, glass transition temperature, thermo gravimetric analysis, dielectric properties.
The investigation of grafting kinetics of a new macroinitator with various monomers by atom transfer radical polymerization method
Keywords: Polimer Bilim ve Teknolojisi