ORGANİK OLARAK YETİŞTİRİLEN DOMATES VE KIRMIZIBİBER EKSTRAKTLARININ H2O2 İLE HASAR OLUŞTURULAN SACCHAROMYCES CEREVİSİAE L. ÜZERİNDEKİ BİYOKİMYASAL ETKİLERİ - GÖNAYLI, SELAHATTİN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Çalışmamızda, domates ve kırmızıbiberin metanolik ekstraktlarındaki fitokimyasalların Saccharomyces cerevisiae üzerinde oluşturulan H2O2 toksititesine karşı biyokimyasal etkileri araştırıldı. Lipofilik vitaminler ve fitosterol içerikleri bakımından sonuçlarımızı karşılaştırdığımızda, H2O2 grubuna karşı; K2, D2 vitaminleri ve a-Tokoferol miktarının domates ekstrelerinin eklendiği bütün gruplarda daha yüksek olduğu, bunula birlikte kırmızıbiber ekstrelerinin eklendiği gruplarda ise ?-Tokoferol, B-Sitosterol ve K1 vitamini miktarının domates gruplarından daha yüksek olduğu tespit edildi. Yağ asidi analizi sonuçları incelendiğinde, S. cerevisiae kültürüne H2O2 ile domates ekstresinin eklendiği D1+H grubu haricinde diğer gruplarda H2O2 grubuna oranla; 16:0, 17:0, 17:1, 18:0, 16:1, n-7, 18:1, n-9 yağ asitlerinin düzeylerinde artışlar gözlenirken, kırmızıbiber ekstrelerinin eklendiği aynı gruplarda bu yağ asitlerinin azaldığı saptandı (p<0.05, p<0.01). Total protein ve GSH değerleri üzerine etkisi incelendiğinde ise domates ekstrelerinin eklendiği bütün gruplarda daha belirgin artışlar (p>0.05, p<0.05, p<0.01, p<0.001) olduğu saptandı. Kırmızıbiber ekstrelerinin eklendiği gruplarda ise domates gruplarına oranla daha az düzeyde artış olduğu tespit edildi (p<0.05). Malondialdehit düzeyi ile Glutatyon transferaz, Katalaz ve Süperoksit dismutaz gibi antioksidan enzimlerin aktivitelerine olan etkileri incelediğinde, H2O2 grubuna göre, hem domates hem de kırmızıbiber gruplarında MDA değerlerinin belirgin şekilde azaldığı belirlendi (p<0.01, p<0.001). Antioksidan enzimlerin aktiviteleri üzerinde ise, domates ve kırmızıbiber ekstrelerinin bazı gruplarında artışlar bazı gruplarında ise azalmalar tespit edildi (p<0.05, p<0.01, p<0.001). Sonuç olarak S. cerevisiae üzerinde H2O2 toksititesine karşı domates ve kırmızıbiber ektrelerinin metabolik açıdan farklı oranlarda etkilere sahip olduğu gözlendi. Bu farklılıklara rağmen H2O2 toksititesine karşı her iki sebze ekstresinin uygulamasında da pozitif yönde etkilere sahip olduğu gözlenmiştir.

In our study, the biochemical effects of phytochemicals in methanolic extracts of tomato and red pepper against H2O2 toxicity on Saccharomyces cerevisiae were investigated. When we compare our results in terms of lipophilic vitamins and phytosterol contents, against the H2O2 group; It was determined that the amount of vitamins K2, D2 and a-Tocopherol was higher in all groups to which tomato extracts were added, however, the amount of ?-Tocopherol, B-Sitosterol and vitamin K1 was higher in the groups to which red pepper extracts were added than in the tomato groups. When the fatty acid analysis results were examined, except for the D1+H group, in which H2O2 and tomato extract were added to the S. cerevisiae culture, compared to the H2O2 group; While increases were observed in the levels of 16:0, 17:0, 17:1, 18:0, 16:1, n-7, 18:1, n-9 fatty acids, these fatty acids were decreased in the same groups to which red pepper extracts were added (p< 0.05, p<0.01). When the effect on total protein and GSH values was examined, it was determined that there were more significant increases (p>0.05, p<0.05, p<0.01, p<0.001) in all groups to which tomato extracts were added. It was determined that there was a lesser increase in the groups to which red pepper extracts were added compared to the tomato groups (p<0.05). When the effects of malondialdehyde level on the activities of antioxidant enzymes such as Glutathione transferase, Catalase and Superoxide dismutase were examined, it was determined that MDA values decreased significantly in both tomato and red pepper groups compared to H2O2 group (p<0.01, p<0.001). On the activities of antioxidant enzymes, increases in some groups of tomato and red pepper extracts and decreases in some groups were determined (p<0.05, p<0.01, p<0.001). As a result, it was observed that tomato and red pepper extracts had different metabolic effects against H2O2 toxicity on S. cerevisiae. Despite these differences, it was observed that both vegetable extracts had positive effects against H2O2 toxicity.
Biochemical effects of organically grown tomato and red pepperextracts on H2O2-damaged Saccharomyces cerevisiae l.
Keywords: Biyoloji