ABELMOSCHUS ESCULENTUS L. (BAMYA) TOHUMUNUN SULU EKSTRAKTI İLE DESTEKLENEN KÜLTÜR ORTAMINDA GELİŞTİRİLEN SACCHAROMYCES CEREVİSİAE'NIN STRES OLUŞTURUCU ALÜMİNYUM KLORÜRE KARŞI METABOLİK TEPKİLERİ - TOPAL, BÜŞRA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmada Abelmoschus esculentus L. (Bamya) Tohumu sulu ekstraktı ile desteklenen kültür ortamına AICI3 ilave edilen Saccharomyces cerevisiae'nın antioksidan enzimler, lipofilik vitaminler, yağ asidi bileşimi ile malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH) ve yükseltgemiş glutatyon (GSSG) düzeyleri üzerindeki etkileri incelendi. Deney kapsamı içinde kontrol,0,2 g bamya tohumu, 0,4 g bamya tohumu, 0,8 g bamya tohumu ile bunların AICI3 ilaveli grupları kullanıldı. Bulgularımıza göre total protein ve malondialdehit miktarlarının AICI3 eklenen gruplarda azaldığı belirlendi. Glutatyon düzeyi tohum gruplarında artış gösterirken AICI3 eklenmiş olan gruplarda ise kısmen azalma gösterdiği saptandı. GSSG düzeyi AICI3 eklenmiş gruplarda belirgin bir değişim göstermedi. Süperoksit dismutaz (SOD) enzim düzeyi kontrol grubuna göre AICI3 ilavesi yapılan gruplarda azalış gösterdi. Katalaza ve GST enzimlerinde ise AICI3 eklenen gruplarda belirgin düzeyde azalış görüldü. Kontrol grubuna göre D3 ve K1 vitaminlerinde AICI3 ilavesi yapılan gruplarda D3 vitamininde artış gözlenirken, K1 vitamininde ise azalış gösterdiği saptandı. A TOK, Esterol, Sterol, B Sterol vitaminlerinde ise AICI3 içeren gruplarda artış görüldü. Doymuş yağ asitlerinde Miristik asit, Pentadesilik asit ve Stearik asit miktarlarında AICI3 içeren gruplarda azalma belirlendi. Doymamış yağ asitlerinde Palmitoleik asit, Penadekennoik asit ve Gamma linolenik asit düzeyleri AICI3 içeren gruplarda azalırken, Linoleik asit düzeyi ise AICI3 içeren gruplarda artış gösterdi. Sonuç olarak S. cerevisiae'nın kültür ortamına AICI3 eklenmesinin oksidatif stres oluşturduğu, antioksidan savunma sistemini harekete geçirdiği, lipit biyosentezini arttırdığı ve diğer metabolik enzimleri azalttığı belirlendi.

In this study, the effects of antioxidant enzymes, lipophilic vitamins, fatty acid composition and malondialdehyde (MDA), glutathione (GSH) and oxidized glutathione (GSSG) levels of Saccharomyces cerevisiae to which AICI3 was added to the culture medium supplemented with Abelmoschus esculentus L. (Okra) Seed aqueous extract. effects were examined. Within the scope of the experiment, control, 0.2 g okra seed, 0.4 g okra seed, 0.8 g okra seed and their AICI3 added groups were used. According to our findings, it was determined that the amounts of total protein and malondialdehyde decreased in the groups to which AICI3 was added. While glutathione level increased in the seed groups, it was found to partially decrease in the groups to which AICI3 was added. GSSG level did not show a significant change in the groups with AICI3 added. Superoxide dismutase (SOD) enzyme level decreased in the AICI3 supplemented groups compared to the control group. There was a significant decrease in catalase and GST enzymes in the groups to which AICI3 was added. Compared to the control group, it was determined that there was an increase in vitamin D3 and K1 in the AICI3 supplemented groups, while there was a decrease in vitamins K1. Vitamins A TOC, Esterol, Sterol and B Sterol increased in the groups containing AICI3. In saturated fatty acids, a decrease in the amounts of Myristic acid, Pentadecylic acid and Stearic acid was determined in the groups containing AICI3. In unsaturated fatty acids, Palmitoleic acid, Penadecenoic acid and Gamma linolenic acid levels decreased in the groups containing AICI3, while Linoleic acid level increased in the groups containing AICI3. As a result, it was determined that adding AICI3 to the culture medium of S. cerevisiae created oxidative stress, activated the antioxidant defense system, increased lipid biosynthesis and decreased other metabolic enzymes.
Metabolic responses of saccharomyces cerevisiae grown in culture medium supplemented with aqueous extract of Abelmoschus esculentus L. (okra) seed against stress-inducing aluminium chloride
Keywords: Biyoloji