GÖKKUŞAĞI ALABALIĞINDA (ONCORHYNCHUS MYKİSS) KROMOZOM İNCELENMESİ - TÜFEK, ÖMER MURAT (Fırat Üniveristesi, 1993)
Yüksek Lisans Tezi GÖKKUŞA?I ALABALI?INDA (Oncorhynchus mykiss) KROMOZOMLARIN İNCELENMESİ Ömer Murat TÜFEK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı 1993, Sayîa:29 Bu çalışmada, Salmonidae ailesine ait gökkuşağı alabalığının (Oncorhyn chus mykbs) kromozom yapı ve sayıları İncelenip, karyoîipleri saptanmıştır. % 0.8 NaCI'de hazırlanmış kolkisin'in % 0.5'lik solüsyonu balıklara 3 ml/kg vücut ağırlığı dozunda intraperitonal olarak enjekte edildi. 10-15 "C su sıcaklığında 4 saatlik enkübasyon sonunda balıklar öldürüldü ve anteriyör böbrek 0.075 M KCI'de hipotonize edildi. Takip eden diğer aşamalardan sonra, preparatlar % 4'lük Giemsa(pH=6.8) solüsyonunda 30 dk süresince boyandı. Kromozom analizi sonucunda 4 farklı karyotç> ( 2n=58, 60, 61, 62) bulundu. Yüzde 63.64 oranla en yaygın karyotip olan 2n=60, 22 çift metasentrik-submetasentrik, 1 çift subtelo- sentrik ve 7 çift akrosentrik k romozoma sahipti. Kromozom kol sayısı 104 olarak bulundu. Gökkuşağı alabalığında yaygın olarak bulunan Robertsonian polimor- fizmi saptandı. ANAHTAR KELİMELER: Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss), kromo zom, karyotip, Robertsonian Polimorfizmi. "HfOfiRETllW l;L

İv SUMMARY Master Of Science Thesis CHROMOSOME STUDY OF RAINBOW TROUT (Oncorhynchus mykiss) Ömer Mural TÜFEK Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of AquacuMure 1993, Page :29 In this study, chromosome numbers and structures of rainbow trout (On corhynchus mykiss) have been investigated and karyotype analyzed. 0.5 % colchicine solution prepared in 0.8 % NaCI was injected intraperitonealiy at a dose of 3 ml per kg body weight. Fish were kept in fresh water at 10-15 *C for 4 hours and then sacrificied. Anterior kidney was hypotonized in 0.075 M KCI for 20 min. After following procedures slides were stained in 4 % Gtemsa (pH=6.8) for 30 min. In results of chromosome analysis, 4 distinct karyotypes (2n=58, 60, 61, 62) were found. The most frequent karyotype (63.64 %) had the modal 2n=60 chromosomes with 22 pairs metasentric-submetasentric, one pair subtelosentric and 7 pairs acrosentric chromosomes. Number of chromosome arms (NF) was 104. Robertsonian polymorphism which is widespread in rainbow trout was determined. KEYWORDS: Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), chromosome, karyotype, Robertsonian polymorphism.,!P~,_,_
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology; Su Ürünleri; Aquatic Products