FUTBOL KULÜPLERİNDEKİ SPORCU, ANTRENÖR VE YÖNETİCİLERİN KULÜP ORTAMI İLETİŞİM DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ (BÖLGESEL AMATÖR LİGİ 3. GRUP ÖRNEĞİ) - GERÇEK, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2017)
Takım başarısının sağlanmasında antrenör-sporcu-yönetici arasındaki iyi iletişim önemli unsurlardan biridir. Antrenör, sporcu ve yönetici arasında sağlanabilecek iyi bir iletişim aynı zamanda gerçekçi bir özeleştiri sisteminin de oluşmasını sağlayabilecektir. Bu çalışmada Bölgesel Amatör Ligi 3.Grup futbol kulüplerinde oynayan sporcu, antrenör ve yöneticiler arasındaki mevcut iletişim durumunu ortaya koymak amaçlanmıştır. Ayrıca, spor kulüplerinde iletişimin önemi vurgulanarak, başarıyı arttıracak ve hedeflere ulaştıracak iletişim özelliklerinin neler olduğu ve yapılması gerekenler ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın evrenini Bölgesel Amatör Ligi 3.grupta yer alan (Elazığ, Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Tunceli, Kilis illeri) futbol kulüpleri, örneklemini ise bu kulüplerde oynayan rastgele yöntemle seçilen (n= 252) sporcular oluşturmaktadır. Verilerin analiz edilmesinde yüzde ve frekans analizleri ile grup ortalamalarnın karşılıştırılmasına yönelik ikili grup oratalamaları için t-testi, ikiden fazla grup ortalamaları için Anova testi yapılmıştır. İstatistikî analizlerde anlamlılık düzeyi p<.05 olarak alınmıştır. Araştırma sonunda; sporcuların kulüp ortamı iletişimine ilişkin görüşlerinin ortalama seviyede olduğu, sporcuların yaş değişkenine göre kulüp ortamı iletişiminde, aylık gelire göre sporcu- yönetici iletişiminde ve sporcuların antrenörleriyle çalışma sürelerine göre de sporcu-antrenör iletişiminde farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Spor kulüplerinin bir iletişim birimi oluşturularak sporcu, antrenör ve yönetici iletişiminin üst düzeye çıkarılarak takım başarısının artırılması sağlanabilir. Anahtar Kelimeler: Sporcu, antrenör, iletişim, yönetim, yönetici, futbol

Examination of Communication Levels of Club Med of Athletes, Coaches and Administrators in Football Clubs A good communication between coach-athlete-manager is one of the important factors in ensuring team success. A good communication between the coach, the athlete and the manager can also lead to a realistic self-criticism system. In this study, it has been aimed to reveal the current state of communication between athletes, coaches and managers playing in the 3rd Amateur League (Bölgesel Amatör Ligi) football clubs. In addition, the importance of communication in sports clubs has been emphasized, trying to find out what communication features are and what needs to be done to increase success and achieve the goals. While the universe of the study is composed of the football clubs of Elazığ, Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Tunceli and Kilis cities playing in the 3rd Amateur League, the sample of the study is the footballers playing in these clubs who were selected by the random method. When the data were analyzed, the percent and frequency analyzes were used. Also T-test was used for the mean of the two groups for comparing the group averages, and Anova test was used for the two group averages. The level of significance in the statistical analyzes was taken as p <.05. At the end of the analysis, it has been found out that, sportsmen have an average level of communication in sports clubs, and there are differences in terms of communication in sports clubs according to the sportsman's age; concerning communication, there are also differences between the sportsman and director according to monthly income, and between the sportsman and coach according to training periods. Sports clubs should establish communication units to increase the team success by providing a good communication among the sportsman, coach and director. Key Words: Athlete, Coach, Contact, Governance, Manager, Football
Examination of communication levels of club med of athletes, coaches and administrators in football clubs
Keywords: Spor