ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE YENİ BİR ANLAYIŞ: BİLGİSAYAR ORTAMINDA BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TESTLER VE KISA CEVAPLI MADDELER - Safalı, Serdar; Akpunar, Burhan; Özeren, Ender (My University, 2018)
Bu çalışmanın amacı, ölçme ve değerlendirmede bireyselliğe verdiği önemle dahaçok kullanılmaya başlanılan “bilgisayar ortamında bireyselleştirilmiş testler”in (BOBtestlerin) ve Türkiye’de ÖSYM ve Anadolu Üniversitesinin sınavlarda sormaya başladığı“kısa cevaplı sorular”ın temellerini incelemek ve karşılaştırmaktır. Çalışmada literatürtarama yöntemi kullanılmış olup, veriler ilgili yerli ve yabancı literatürden elde edilmiştir.Öncelikle, programın en önemli unsurlarından bir tanesi olan “ölçme ve değerlendirme”değerlendirilmiş, günümüzde halen kullanılmakta olan kâğıt kalem testlerininkullanımıyla birlikte getirmiş olduğu dezavantajlar irdelenmiş, teknolojinin gelişmesiylebirlikte ölçme ve değerlendirme sürecinde bireyselliğin öneminin artmasıyla birlikte, bilgisayarve teknolojiyi de içeren geliştirilmiş alternatif ölçme araçlarından bahsedilerek,bilgisayar ve teknolojinin de kullanıldığı bilgisayar destekli alternatif testler ve bilgisayarortamında bireyselleştirilmiş testlerde kısa cevaplı maddelerin kullanılabilirliği tartışılmıştır.Çalışma sonunda, gelişmiş teknolojinin ve buna bağlı olarak bilgisayarlarıneğitimin ölçme ve değerlendirme aşamasında kullanım amacı belirtilmiş, eğitimde ölçmeve değerlendirmede yeni arayışların sonucu olan, güvenirliği ve sınav uygulayıcısınasağladığı avantajlardan dolayı tercih edilebilen kısa cevaplı maddelerin önemi vurgulanmıştır.Yapılan çalışmayla oluşan alan yazındaki boşluğun doldurulması ve bilgisayarortamında bireyselleştirilmiş testlerde kısa cevaplı sınav sistemiyle ilgili alan yazına katkısağlanması hedeflenmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları