Geleneksel konutların onarım-yenileme çalışmalarında kullanıcı gereksinimlerini temel alan bir değerlendirme yöntemi - Demirkol, Aysel (My University, 1997)
Bu araştırmada amaç; koruma kararı alınmış geleneksel konutların onarım ve yenilenmesi için gerekli olan verilerin ortaya konmasında, bugünün kullanıcı gereksinmeleri esas alınarak yapılacak değerlendirme çalışmalarının neler olabileceğinin ve bunların, onarım-yenileme çalışmalarını yapacak tasarımcılara ve uygulayıcılar tarafından nasıl kullanılabileceğinin araştırılması olmuştur. Bu çalışmada, koruma amacı ile ele alınan mimari çevrenin özellikleri ve tanımlamalar açıklanmıştır. Ayrıca; geleneksel konutlar üzerinde gerçekleştirilebilecek onarım-yenileme çalışmalarında tasarımlara ön-veri sağlayacak olan \"öncelikli gereksinmeler\"e ilişkin değerlendirme kriterleri, bir değerlendirme modeli içinde sunulmuştur.
Keywords: Mimarlık; İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi