TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI DERSİNDE TAM ÖĞRENME MODELİNİN ETKİLİLİĞİ (FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ) - ÖZDEMİR, OĞUZHAN (Fırat Üniveristesi, 2003)
Araştırma 2002-2003 öğretim yılının güz yarıyılında Elazığ ili, Fırat Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesinde yürütülmüştür, öncelikle öğrencilere tam öğrenmenin uygulanabilmesi için I. sınıf Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı dersi ve buna bağlı olarak da "MS Word 2000 ve MS Excel 2000" ünitelerinin işlenişi ile ilgili amaç ve davranışlar oluşturma yoluna gidilmiştir. Bu doğrultuda konu uzmanları ile bir araya gelinerek ölçülecek amaçlar oluşturulmuş ve amaçlar doğrultusunda 44 davranış geliştirilmiştir. Geliştirilmiş olan davranışlar için belirtke tablosu hazırlanmış ve davranışları ölçmek için 57 test maddesi hazırlanmıştır. Bu 57 sorudan oluşan test kitapçığının güvenilirlik, geçerlilik, madde güçlüğü ve seçeneklerin ayırdediciliğini ortaya koyabilmek ve düzeltmeler yapabilmek için, test kitapçığı Elazığ ili, Fırat Üniversitesinde bu dersi almış rasgele seçilen 217 II. sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Daha sonra bu testi geliştirebilmek için maddelerin güçlüğüne ve ayırdediciliğine bakılmıştır. Test maddeleri geliştirildikten sonra Fırat Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesinde " MS Word 2000 ve MS Excel 2000" üniteleri ile ilgili olan 57 maddelik ön test uygulanmıştır. Deney gruplarına ünite süresince tam öğrenme uygulaması yapılırken, kontrol grubunda geleneksel yöntemle konular işlenmiştir. Deney ve kontrol gruplarında işlenen her konunun sonunda izleme testleri uygulanmıştır. Deney gruplarında izleme testlerinin sonuçlarına bakılarak istenilen düzeye gelmemiş öğrencilere dönüt ve düzeltme çalışmaları yapılmıştır. Bu işlemin arkasından aynı izleme testi yeniden uygulanmış ve bir sonraki konuya geçilmiştir. Kontrol gruplarında ise izleme testi veya herhangi bir dönüt ve düzeltme çalışması uygulanmamıştır. TümII konular bu şekilde işlendikten sonra 57 maddelik son test her iki gruba da uygulanmıştır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak ön test, izleme testi, paralel test ve son testten yararlanılmıştır. Araştırmanın sonunda tam öğrenmenin uygulandığı deney grubunun daha başarılı olduğu görülmüştür.

Ill SUMMARY The study was conducted in Elazığ, at University of Firat, in Technical Education Faculty in the first term of 2002-2003. In order to implement the mastery learning, the first step was to develop aims and behaviors related to the teaching process of 1st year "MS Word 2000 and MS Excel 2000" chapters of "Basic Information Technology Usage" course. To this direction, experts came together and created the aims and behaviors which can be measured. Through these aims 44 behaviors were developed. The test composed of 57 questions was administered to 217 2nd year students which were selected randomly in University of Firat. Based on the testing and measurement the following topics such as reliabilitiy, salidity, question difficulty level and question discrimination were observed. Once the test questions were developed completely, a pretest with 57 questions which was about the " MS Word 2000 and MS Excel 2000" was administered in Technical Education Faculty of Firat University. The experimental groups were tought using the mastery learning, while the control grups were tought by traditional methods. The students in both groups were tested after teaching using follow up tests. In these tests, questions were developed according to the subject proportions of 57 questions test which was previously developed. With the results of the follow-up tests, the low-achieved students were given feedbacks and corrections. The students, then took another follow- up test and the next unit started to be tought. In control groups, the students were not provided any feedback. And after follow up test after teaching the sub units in that way, the 57 question post tests were administered to both groups. The data of the study were collected through pretest, follow up test, paralel test and posttests. As a conclusion remark, it is observedIV that the experimental groups in which the mastery learning was used succeed more than the control groups.
The Effectiveness of mastery learning model in basic information technology usage (simple of University of Fırat)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training