DEMODEKS BLEFARİTLİ HASTALARIN EPİDEMİYOLOJİK VE KLİNİK ÖZELLIKLERİN DEĞERLENDİRİLMESI, RETROSPEKTİF BIR ÇALIŞMA - Canleblebici, Mehmet; Erdağ, Murat; Dal, Ali (Abdülkadir IŞIK, 2024)
[TR] Amaç Demodeks blefaritli hastaların epidemiyolojik ve klinik özelliklerini detaylı bir şekilde analiz ederek, bu hastalığın risk faktörlerin ve klinik belirtilerinin değerlendirilmesi çalışmanın amacıdır. Gereç Yöntem Çalışma 2023 Ocak ayı ile 2024 Ocak ayı arasında göz hastalıkları polikliniklerimize başvuran hastaların dosyalarının geriye dönük olarak taranması sonucunda yaş, cinsiyet, demografik verilerle beraber semptom süreleri, klinik veriler demodeks sayıları ve demodeks blefariti dereceleri ile incelendi. Demodeks blefariti tanısı konulan hastaların verileri tedavi öncesi ve bir aylık tedavi sonrasında tekrar değerlendirildi. Bulgular Çalışmaya dahil edilen 89 hastanın ortalama yaş 51,85 ± 17,80 yıldı. Yaşın artmasıyla Demodeks blefariti şiddetinin artarken (p= 0,014), cinsiyetin Demodeks blefariti şiddeti üzerine anlamlı bir etkisi yoktu, ancak semptom süresiyle hastalığın şiddeti koreleydi (p

Evaluation of Epidemiological and Clinical Characteristics of Patients with Demodex Blepharitis: A Retrospective Study Aim: The study aims to thoroughly analyze the epidemiological and clinical characteristics of patients with Demodex blepharitis with evaluating the risk factors, and clinical manifestations. Materials and Methods: The study involved a retrospective review of patient records who visited our ophthalmology clinics between January 2023-2024. The review included age, gender, demographic data, symptom durations, clinical data, Demodex counts, and the severity of Demodex blepharitis. The data of patients diagnosed with Demodex blepharitis were re-evaluated before and after one month of treatment. Results: The average age of the 89 patients included in the study was 51.85 ± 17.80 years. The severity of Demodex blepharitis increased with age(p=0.014), gender had no significant effect on the severity. However, the duration of symptoms correlated with the severity of the disease(p
Evaluation of Epidemiological and Clinical Characteristics of Patients with Demodex Blepharitis: A Retrospective Study
Keywords: Ophthalmology; Göz Hastalıkları