Tahar Çayı (Tunceli) Zooplanktonu - Öcalan, Aykut; Saler, Serap (My University, 2016)
Bu çalışmada, Tahar Çayı'nın zooplankton faunası incelenmiştir. Örnekleme bölgesinde 3 istasyon belirlenerek Haziran 2013 ve Mayıs 2014 tarihleri arasında aylık örnekler alınmıştır. Su sıcaklığı, pH ve çözünmüş oksijen ölçümleri arazide anında yapılmıştır. Çalışma sonucunda toplam 35 zooplankton türü teşhis edilmiştir. Rotifera şubesinden 10 familyaya ait 28 tür, Cladocera' dan 4 familyaya ait 6 tür, Copepoda'dan ise 1 familyaya ait 1 tür saptanmıştır. Shannon Wiever indeks analizi sonuçlarına göre tür zenginliğinin en yüksek olduğu (H'=2,04) ay haziran ayıdır. En düşük indeks değeri (H´=0,67) ise nisan ayında görülmüştür. Sorenson benzerlik indeksi sonuçlarına göre 1.ve 2. istasyonlarda benzerlik %65 olarak en yüksek oranda bulunmuştur. 2.ve 3. istasyonlarda benzerlik %52 olarak en düşük oranda bulunmuştur. Nisbi yoğunluk bakımından dominant zooplankton türü olan Keratella quadrata %36,3 oranla mayıs ayında en yüksek yoğunluğuna ulaşmıştır. Tüm zooplankton içinde Rotifera %86,5 ile Cladocera %10 ve Copepoda %3,5 luk oranla temsil edilmiştir.
Keywords: Biyoloji; Malzeme Bilimleri; Tekstil; Limnoloji; Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi; Zooloji