Preterm erken membran rüptürü olgularında antibiyotik tedavisi ile birlikte tek doz steroid kullanımının etkilerinin araştırılması - Kumru, Selahattin; Gürateş, Bilgin; Şimşek, Mehmet; Sapmaz, Ekrem; Parmaksız, Cem; Aygün, Denizmen (My University, 2004)
AMAÇ: Preterm erken membran rüptürü (pEMR) olgularında antibiyotik ile birlikte steroid kullanımının maternal ve perinatal sonuçlara etkilerinin araştırılması.MATERYAL ve METOD: Fırat Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 1 Ocak 2003 ile 31 Aralık 2003 tarihleri arasında pEMR tanısı ile yatırılarak tedavi edilen gebelerden bir gruba (grup I, n=16) sadece antibiyotik (ampisilin) verilirken, diğer gruba (grup II, n=17) antibiyotik ile birlikte tek doz steroid (betametazon) verildi. Maternal ve perinatal sonuçlar karşılaştırıldı.BULGULAR: Çalışmaya alınan grupların demografik özellikleri benzerdi. EMR'den doğuma kadar geçen latent süreler ile koryoamnionit ve endometrit sıklıkları gruplar arasında farklı değildi (p>0.05). Respiratuvar distres sendromu sıklığı grup I'de % 18, grup II'de % 5 olmakla birlikte bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Kuvöz ve yenidoğan yoğun bakım ünitesi ihtiyaçları da grup I ve II'de sırasıyla % 43'e karşı % 23 ve % 12'ye karşı % 5 olup, bu sonuçlar da gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık oluşturmadı (p>0.05).SONUÇ: pEMR olgularında antibiyotik tedavisi ile birlikte tek doz steroid uygulaması maternal ve perinatal sonuçlar üzerine olumsuz etki yapmamakta, yenidoğan morbiditesinde azalma eğilimi oluşturmaktadır.
Keywords: Anti-bakteriyel ajanlar; Steroidler; Fetal membranlar; prematür rüptür; Tedavi sonucu