HAZAR GÖLÜ'NDE YAŞAYAN ALBURNUS HECKELİ (BATTALGİL, 1944)'DE KEMİKSİ YAPILARDAN KARŞILAŞTIRILMALI YAŞ TAYİNİ - GÖKERTİ, OĞUZ (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmada Hazar Gölü'nde yaşayan Hazar İnci Balığı (Alburnus heckeli Battalgil, 1944) populasyonuna ait 109 adet balık örneği Şubat 2009- Aralık 2009 tarihleri arasında yakalanmıştır.Balık örneklerinin boy ve ağırlık değerleri belirlendikten sonra, kemiksi yapıları çıkarılıp, temizlenmiş ve etiketlenmiştir. Daha sonra stereo mikroskop altında incelenmiştir. Karşılaştırılmalı yaş tayini 4 kemiksi yapıda yapılmış olup, sonuçlar % N olarak tablo ve şekillerle ifade edilmiştir.Karşılaştırılan kemiksi yapılarda en az uyum % 38,53 ile pul-otolit, pul-operkulum ve otolit-operkulum yaşlarında; en fazla uyum ise % 43,12 ile pul-omur yaşları arasında tespit edilmiştir. Karşılaştırılan kemiksi yapılarda en fazla yaş farkı 3 olarak bulunmuştur. En net yaş halkaları omurlarda gözlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Hazar Gölü, Alburnus heckeli, Karşılaştırılmalı Yaş Tayini

Comparative Age Determination by Bony Structures of Alburnus heckeli (Battalgil, 1944) Living in Lake HazarIn this study, 109 fish samples belong to Hazar Lake population (Alburnus heckeli Battalgil, 1944) have been caught from Hazar Lake between February 2009 and December 2009.After they have been heightened and weighed, the bony structures had been removed, cleaned and labeled. Then they have been analyzed under the stereo microscope. Comparative age determination was performed and the results were stated as %N with tables and figures.In the comparatives of bony structure ages, the least coherence as % 38.53 at the ages of scale-otolit, scale-operkulum and otolit-operkulum and the most coherence as %43.12 at the ages of scale-vertebrate has been determined. The largest age gap at the bony structures compared was found as 3. The clearest age ring was observed on vertebrates.Key Words: Hazar Lake, Alburnus heckeli, Comparative Age Determination
Comparative age determination by bony structures of Alburnus heckeli (Battalgil, 1944) living in lake Hazar
Keywords: Su Ürünleri