DENEYSEL MİRİNGOSKLEROZ MODELİNDE ASTAKSANTİN'İN KORUYUCU ETKİSİ - İPEK, EMRAH (Fırat Üniveristesi, 2025)
Miringoskleroz, timpanosklerozun en yaygın türü olup temel özelliği timpanik membranın lamina propriasındaki kollajen yapısının hyalin dejenerasyonu ve kalsifikasyonudur. Genellikle asemptomatik olan miringosklerozda işitme kaybına neden olan büyük sklerotik plaklar görülebilmektedir. Bu çalışmanın amacı deneysel olarak oluşturulan miringosklerozun gelişimi üzerine astaksantinin etkinliğini değerlendirmektir. Çalışmaya dâhil edilen 49 Sprague Dawley rat, her biri rastgele seçilen yedi denekten oluşan yedi gruba ayrıldı. A grubunda yedi ratın 14 timpanik membranına (TM) miringotomi yapıldıktan sonra herhangi bir işlem yapılmadı. Topikal uygulama grupları olan B1, B2, B3 gruplarında her bir gruptaki yedi ratın 14 TM'sine miringotomi yapıldı. Daha sonra sırasıyla 0.2 ml zeytinyağı, 0.2 ml zeytinyağında çözülmüş 15 mg/kg astaksantin ve 0.2 ml zeytinyağında çözülmüş olan 30 mg/kg astaksantin ile ıslatılmış jelfoam parçası dış kulak yolu (DKY)'ndan TM üzerine konuldu. Ardından tedavi süresi yedi güne tamamlanacak şekilde sırasıyla günde bir kez 0.2 ml zeytiyağı, 0.2 ml zeytinyağında çözülmüş olan 15 mg/kg astaksantin ve 0.2 ml zeytinyağında çözülmüş olan 30 mg/kg astaksantin dış kulak yoluna damlatıldı. Oral uygulama grupları olan C1, C2, C3 gruplarında her bir gruptaki yedi ratın 14 TM'sine miringotomi yapıldı. Daha sonra gruplara sırasıyla oral gavaj yoluyla 0.5 ml zeytinyağı, 0.5 ml zeytinyağında çözülmüş 15 mg/kg astaksantin ve 0.5 ml zeytinyağında çözülmüş 30 mg/kg astaksantin uygulandı. Bu uygulamalar her gün aynı saatte günde bir defa olacak şekilde yedi gün boyunca tekrarlandı. Çalışma sürecinde B1 grubunda bir ratın ölmesi nedeniyle iki timpanik membran çalışmaya dâhil edilmedi. Miringotomi yapıldıktan 14 gün sonra otomikroskopik olarak miringoskleroz değerlendirmesi yapıldı. Daha sonra dekapite edilen ratların temporal kemik bullaları çıkarılarak histopatolojik ve immünohistokimyasal olarak inflamasyon, kollajen-IV birikimi, TM kalınlığı ve skleroz skoru açısından incelendi. Sonuçlar değerlendirildiğinde C2 ve C3 gruplarında TM kalınlık artışı, inflamasyon skoru artışı ve skleroz skoru artışında istatistiksel olarak anlamlı azalma tespit edilmiştir. Bu da astaksantinin oral yolla 15 mg/kg/gün ve 30/mg/kg/gün şeklinde yedi gün uygulandığında miringoskleroz oluşumunu oldukça etkili bir şekilde önlediğini ortaya koymaktadır. Topikal yolla astaksantin uygulanan gruplarda da bahsedilen parametrelerde azalma olsa da istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmedi. Sonuç olarak güçlü bir antioksidan olan astaksantin miringosklerozun oluşumunun önlenmesinde oldukça etkilidir. Astaksantin; farklı doz ve uygulama şekli ve farklı deney gruplarında yapılacak ek çalışmalarla rutin klinik uygulamalarda yerini alan bir ajan haline gelecektir. Anahtar kelimeler: Miringotomi, astaksantin, miringoskleroz

Myringosclerosis is the most common type of tympanosclerosis and its main feature is hyaline degeneration and calcification of the collagen structure in the lamina propria of the tympanic membrane. Large sclerotic plaques that cause hearing loss can be seen in myringosclerosis, which is usually asymptomatic. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of astaxanthin on the development of experimentally induced myringosclerosis. 49 Sprague Dawley rats included in the study were divided into seven groups, each consisting of seven randomly selected subjects. No procedure was performed after myringotomy was performed on 14 tympanic membranes (TM) of seven rats in group A. In groups B1, B2, B3, which are topical application groups, myringotomy was performed on 14 TMs of seven rats in each group. Then, a gelfoam piece soaked with 0.2 ml olive oil, 15 mg/kg astaxanthin dissolved in 0.2 ml olive oil, and 30 mg/kg astaxanthin dissolved in 0.2 ml olive oil was placed on the TM from the external auditory canal (DKY). Then, 0.2 ml olive oil, 15 mg/kg astaxanthin dissolved in 0.2 ml olive oil, and 30 mg/kg astaxanthin dissolved in 0.2 ml olive oil were dripped into the external auditory canal once a day, completing the treatment period of seven days, respectively. In the oral application groups C1, C2, C3, myringotomy was performed on 14 TMs of seven rats in each group. Then, 0.5 ml olive oil, 15 mg/kg astaxanthin dissolved in 0.5 ml olive oil and 30 mg/kg astaxanthin dissolved in 0.5 ml olive oil were administered to the groups via oral gavage, respectively. These applications were repeated once a day at the same time every day for seven days. Two tympanic membranes were not included in the study due to the death of one rat in group B1 during the study period. Myringosclerosis assessment was performed 14 days after myringotomy. Then, the temporal bone bullae of the decapitated rats were removed and examined histopathologically and immunohistochemically in terms of inflammation, collagen-IV accumulation, TM thickness and sclerosis score. When the results were evaluated, a statistically significant decrease was detected in TM thickness increase, inflammation score increase and sclerosis score increase in groups C2 and C3. This shows that astaxanthin, when administered orally at 15 mg/kg/day and 30 mg/kg/day for seven days, effectively prevents the formation of myringosclerosis. Although there was a decrease in the mentioned parameters in the groups that received topical astaxanthin, no statistically significant difference was detected. As a result, astaxanthin, which is a strong antioxidant, is very effective in preventing the formation of myringosclerosis. Astaxanthin will become an agent that takes its place in routine clinical practices with additional studies to be conducted in different doses and application methods and different experimental groups. Keywords: Myringotomy, astaxanthin, myringosclerosis
Protective effect of astaxanthin in experimental myringosclerosis model
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz