ATOM MOLEKÜL İZOTOP REAKSİYONLARININ REAKSİYON HIZ DEĞİŞİMLERİNİN İNCELENMESİ NH+H, ND+H VE NT+H REAKSİYONLARI - TEKDEMİR, ALİ CAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
depletion ve değişim (Exchange)reaksiyonlarıiçinreaksiyonihtimaliyetleri, tesir kesitleri vehız sabitleri, Centrifugal Sudden (CS)yaklaşımıyla zamana bağlı bir kuantum dalgapaketi yöntemi kullanılarak hesaplanmıştır. Ayrıca akı dalga paketi yöntemi kullanılarak reaksiyon ihtimaliyetleri hesaplandı. Dahasonra ND + H ve NH + H reaksiyon sonuçları izotop etkisi için NT + H sonuçları ile karşılaştırıldı. Elde edilen sonuçlar izotop etkisinin reaksiyon dinamikleri üzerinde belirgin bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.

The reaction probabilities, crosssections and rate constants for the depletion and exchange reactions were calculated using a time-dependent quantum wave packet method with a centrifugal sudden approximation. Moreover reaction probabilities were calculated using a fluwave packet method. Later, ND+H ve NH+H results are compared with NT+H results for the isotop eeffect.The obtained results have indicated that the isotop eeffect had a noticeable effect on the reaction dynamics.
Investigation of atom molecular isotopes reactions of rate variations NH+H, ND+H and NT+H reactions
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği