A7075T651 Alüminyum Alaşımının Sürtünmeli Delme İşleminde Deney Parametrelerinin Kovan Yüksekliğine Etkisi - Ozek, Cebelı; Demir, Zülfikar (My University, 2013)
Sürtünmeli delme, geleneksel olmayan, sürtünme sonucu oluşan ısı etkisi ile delik delme yöntemidir. Budeneysel çalışmada, 2400 d/d, 3600 d/d ve 4800 d/d devir sayılarında, 50 mm/min, 75 mm/min ve 100 mm/minilerleme oranlarında, kalınlığı 2 mm, 4 mm ve 6 mm olan A7075 T651 malzemeye sürtünmeli delmeyöntemiyle delikler delinmiştir. Koniklik açısı 240, 360 ve 480, silindirik bölümün uzunluğu hl=16 mm olanHSS takımlar kullanılmıştır. Deney parametrelerinin, bağlantı uzunluğunu artıran kovan yüksekliğine etkisiincelenmiştir. Maksimum kovan yüksekliği, 240 ve 360 koniklik açılarında, 2400 d/d devir sayısında, 50 mm/min ilerlemede, 6 mm kalınlıkta, 12 mm delik çapında elde edilmiştir. Devir sayısı ve ilerlemenin artması ilekovan yüksekliği azalmıştır.
Keywords: Mühendislik; Makine; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test