ALABALIK VE MERSİN BALIĞI HAVYARLARININ PROTEİN KARAKTERİZASYONU - ÇAKMAK, CANER (Fırat Üniveristesi, 2024)
Havyar besin değeri yüksek ve ekonomik açıdan değerli bir üründür. Mersin balığı dışındaki balıkların yumurtaları işlense bile bu ürünler havyar diye doğrudan nitelendirilmez ve en popüler ve beğenilen havyar türleri ise Mersin balığından üretilmektedir. Havyar besin değeri yüksek ve ekonomik açıdan değerli bir üründür. Bu çalışmada Keban Baraj Gölü'nde aktif halde olan bir yetiştiricilik tesisinden temin edilen Gökkuşağı Alabalık (Onchorhyncus mykiss) ve ticari bir firmadan alınan Mersin balığı (Huso huso) havyarlarının protein karakterizasyonu yapılarak SDS-PAGE analizinde majör protein grupları belirlenmiştir. Çalışmada Beluga havyarı için 180-15 kDa arasında belirgin 16 adet protein bantları belirlendi. Bu çeşitlilik, çalışmamızda incelenen Beluga havyarının protein çeşitliliği bakımından kalitesini ortaya koymaktadır. Gökkuşağı alabalığı havyarı elektroforetik profilinde ise (10-180 kDa) oluşan 100-60 kDa arasında belirgin protein bantları ve 180-100 kDa ve 60-45 kDa arasında küçük bantlar belirlendi.

Caviar is a product with high nutritional value and economically valuable. Even if the eggs of fish other than sturgeon are processed, these products are not directly considered caviar, and the most popular and appreciated types of caviar are produced from sturgeon. Caviar is a product with high nutritional value and economically valuable. In this study, protein characterization of Rainbow Trout (Onchorhyncus mykiss) caviar, obtained from an active aquaculture facility in Keban Dam Lake, and Sturgeon (Huso huso) caviar, obtained from a commercial company, was performed and major protein groups were determined in SDS-PAGE analysis. In the study, 16 distinct protein bands between 180-15 kDa were determined for Beluga caviar. This diversity reveals the quality of Beluga caviar examined in our study in terms of protein diversity. In the electrophoretic profile of rainbow trout caviar, distinct protein bands between 100-60 kDa (10-180 kDa) and small bands between 180-100 kDa and 60-45 kDa were detected.
The protein characterization of trout and sturgeon caviars
Keywords: Su Ürünleri