SPOR EĞİTİMCİLERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM ALGILARININ ÖĞRENMEYE İLİŞKİN TUTUMLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - MURATHAN, TALHA (Fırat Üniveristesi, 2014)
Teknoloji geliştikçe insanlara farklı imkânlar sunmaktadır. Ülkeler yeni gelişmelerin varlığı ile geleceğin talep ettiği insan gücünü yetiştirmek için kaliteyi arttırıcı çeşitli çabalar içerisine girmişlerdir. Bu çabalara bağlı olarak bilginin önemi artmıştır. Bu artış, bilgi toplumlarını doğurmuş ve toplumların yaşam biçimlerini değiştirmiştir. Teknolojideki gelişmeler her alanda olduğu gibi eğitim sistemlerini de etkilemiştir. Bu etkiler eğitim sistemi içindeki kurumları, eğitim-öğretim uygulamalarında bilimsel ve teknolojik gelişmelerin ürünü olan bilgisayardan yararlanmayı zorunlu kılmıştır. Sporcuların istenilen düzeye erişmesinin temel şartlarından en önemlisi her düzeyde uygulama yapabilecek bilgili, becerikli, yetenekli ve iyi eğitilmiş spor eğitimcilerine sahip olmaktır. Bu araştırma ile spor eğitimcilerinin Bilgisayar Destekli Eğitime ilişkin algı düzeyleri, öğrenmeye ilişkin tutumları üzerindeki etkilerini belirlemek, karşılaştırmak ve incelemek amacını taşımaktadır. Bu bağlamda araştırma sonucunda spor eğitimcilerinin bilgisayar destekli eğitime ilişkin algı düzeyleri ortaya konarak, risk faktörleri ve öğrenmeye ilişkin tutumları belirlenmiş, bilgisayar destekli eğitim ile öğrenmeye ilişkin tutumlarını etkileyecek değişkenler tespit edilmiştir. Araştırma evrenini, Türkiye'deki spor eğitimcileri oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise 2012-2013 eğitim öğretim yılında görev yapan 616 erkek 278 kadın spor eğitimcisi oluşturmaktadır. Elde edilen veriler SPSS 15.0 istatistik paket programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda spor eğitimcilerinin bilgisayar destekli eğitim algılarının yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca öğrenmeye ilişkin tutumlarında alt boyutlarda anlamlı farklar olduğu ve spor eğitimcilerinin bilgisayar destekli eğitim algılarının, öğrenmeye ilişkin tutumları açısından aralarındaki ilişkinin ortanın üstünde, pozitif yönde güçlü bir ilişkinin olduğu ve anlamlı olduğu tespit edilmiştir (r= 0.596).

Various opportunities are served to man by technology in process. States are in a quality increasing struggle for providing manpower which will be required in the future for the existence of innovations. The importance of knowledge has increased related with the aforementioned struggle. This increase has generated information societies, and has changed the life styles of civilizations. Technologic developments have – the same as they have done it in every sector- influenced the education system. These influences have forced public bodies within the education system to use the computer which is a product of scientific and technologic developments. The crucial agent of the basic requirements for sportsmen in reaching the desired level is to have intelligent, skillful, and well-trained sport educators who can materialize applications on every level. The aim of this research is to determine, compare, and examine the influences on the conduct for learning of sport educators towards their perception of Computer Aided Education. The perception levels of sport educators related with computer aided education was revealed in this context at the end of the research, the risk factors and their conduct for learning was determined, the variables which might affect their conduct for learning with computer aided education were determined. The population of research was composed of sport educators in Turkey. The sample group was composed of 616 male and 278 female sports educators in the school year 2012-2013. The data obtained was analyzed using SPSS 15.0 statistical package program. In the end of this research, it had been seen that the perception of sport educators of computer aided education was high. Also it was concluded that significant differences exist on sub-dimensions in their conduct for learning and the relationship between in terms of conduct for learning of sports educators are above average, has a strong relationship positively and significantly (r = 0.596).
Evaluation of the sport educators computer-assisted education perceptions towards learning attitudes
Keywords: Spor