YENİ BİR SAYISAL DAMGALAMA TEKNİĞİ İLE BİYOMETRİK UYGULAMALAR - DOĞAN, ŞENGÜL (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bilgisayar ve elektronik teknolojisindeki gelişmeler ve internet kullanımının yaygınlaşması akıllı ve uzaktan kontrollü güvenlik sistemlerinin günlük hayatımıza yaygın olarak girmesine de imkân sağlamıştır. Biyometrik sistemler kişilerin yanında herhangi bir araç taşımadan kendi biyometrik özelliklerinin sorgulanmasıyla oluşturulan kişi tanımaya yönelik geliştirilen güvenlik sistemleridir. Bu sistemlerin gelişimi hem bilgisayar ve ağ teknolojisi hem de elektronik teknolojisindeki gelişmeler paralelinde her geçen gün artmaktadır. Sistem tasarımında güvenlik ve başarım düzeyinin artırılması amacıyla sayısal damgalama yöntemleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Biyometrik bir sistemin amacı ve kullanım yerine göre sayısal damgalama alanında geliştirilen yöntemler tek başına veya birbirleriyle ilişkili olarak kullanılabilmektedir.Bu tez çalışmasında renkli biyometrik resimler için yeni bir sayısal damgalama yöntemi sunulmuştur. Geliştirilen yöntemin başarımı Ayrık Kosinüs Dönüşümü, Ayrık Dalgacık Dönüşümü, Tekil Değer Ayrışımı Yöntemi gibi literatürde yoğun olarak kullanılan yöntemlerle karşılaştırılmıştır. PSNR, BER, NC oranı, hesaplama süresi ve histogram eğrisi gibi ölçütler ile kıyaslanarak sonuçlar değerlendirilmiştir.

Advancement in computer and electronic technology and the spread of internet use have led the intelligent and remote controlled safety systems to enter daily life. Biometric safety systems use biometric properties which do not require to carry any tool to recognize people. The developments of these systems are increasing every day with the advancements parallel to computer, network and electronic technologies. Digital watermarking techniques are widely used in the system design to increase the safety and performance level. The developed digital watermarking techniques came be combined to be used with the other techniques depending on the aim and place of use of the biometric system.In this thesis, a new digital watermarking method is proposed for the color images. The performance of the proposed method is compared with that of Discrete Cosine Transform, Discrete Wavelet Transform and Singular Value Decomposition which are widely used in digital watermarking. In the comparisons the PSNR, BER, NC rate, computing time and histograms are obtained and used as the criteria.
A new digital watermarking method for biometric applications
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Elektrik ve Elektronik Mühendisliği